Jaarcijfers over 2017

Vion keert na jaren weer dividend uit

29 Maart 2018 - Wouter Baan

Vion schrijft voor het derde jaar op rij groene cijfers. Het concern noteert over 2017 een operationele winst van €64 miljoen, een plus van circa 5% (vergeleken met 1 jaar eerder). Wat opvalt, is dat Vion voor het eerst sinds 2012 weer dividend uitkeert.

Als gevolg van de aantrekkende vleesprijzen is de omzet met 6,5% gestegen tot €5,1 miljard. Scheidend CEO Francis Kint is tevreden nu de operationele winst voor het tweede jaar op rij is toegenomen. Ondanks de stijgende operationele winst, levert de nettowinst wel €16 miljoen in tot €22 miljoen. Dit als gevolg van hogere herstructureringskosten.

Schuldpositie stijgt door investeringen 

Weer dividend naar aandeelhouders 
De aandeelhouders van Vion profiteren na 4 jaar weer mee van de baten. Zo keert Vion in totaal €9,5 miljoen uit aan dividend. Dit komt neer op €187,07 per uitgegeven aandeel (50.784 stuks).

Opvallend is dat de schuldpositie fors is opgelopen; van €18 miljoen in 2016 tot €51 miljoen in 2017. De reden hiervan zijn diverse investeringen in productielocaties. Ook nam Vion afgelopen jaar het Duitse vleesverwerkingsbedrijf Otto Nocker over. Ondanks de oplopende schulden is de solvabiliteit (verhouding tussen vreemd en eigen vermogen) met 2,3 procentpunten gedaald tot 42%. Dit is nog wel aan de hoge kant.

2018 wordt belangrijk jaar
Het afgezette volume varkensvlees daalde in 2017, mede wegens de sluiting van een slachtlocatie in het Duitse Zeven. De verkochte rundveevleesvolumes bleven afgelopen jaar wel stabiel. Voor 2018 voorziet het vleesconcern een uitdaging, omdat de vleesprijzen niet meestijgen met de vee- en varkensprijzen. Wel verwacht Vion dat de gelanceerde concepten, zoals Good Farming Balance, zijn vruchten gaan afwerpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Analyse Varkens

Varkensslachters in ons land zien winst verdampen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden