Prijsdruk neemt toe

Varkensprijs VS duikt onder de dollar per kilo

6 April 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De varkenstermijnmarkt in de Verenigde Staten (VS) heeft deze week fors ingeleverd. Dit nadat bekend werd dat China Amerikaans varkensvlees met 25% gaat belasten. Ook de fysieke varkensprijs zakt alsmaar dieper weg.

Toen het nieuws maandag 2 april wereldkundig werd gemaakt, daalde het april-contract op de termijnmarkt in Chicago (CME) met ruim 6% tot $0,54 per pound (dat is 0,45 kilo). Later in de week liep de koers zelfs terug tot iets boven de $0,50 per pound. Dit is het laagste niveau sinds 2015. Analisten laten weten dat beleggers geschrokken zijn van de opgelegde tarieven, en nemen daarom een afwachtende houding aan.

Dergelijke prijzen komen zelden voor

Dollar per kilo
Ook de Amerikaanse varkensprijs (de Iowa/Minnesota-notering) spint geen garen bij het nieuws. De notering is sinds vorige week vrijdag (30 maart) met €0,07 gedaald tot een schamele $1 per kilo (woensdag 4 april). Eén dag later zakte de prijs nog dieper weg. De laatste keer dat dergelijke prijzen voorkwamen, was in november 2016.

Op het eerste gezicht is dit niet lang geleden, toch is dit prijsniveau extreem laag. De op 1 na laatste keer was namelijk in augustus 2009. Sinds de eeuwwisseling kwam het maar een enkele keer voor dat in de VS onder de $1 per kilo werd genoteerd.

Veel varkens
Naast de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, is ook de groeiende varkensstapel in de VS een reden van de prijsdruk. Sinds februari, toen nog boven de $1,60 per kilo werd genoteerd, heeft de Amerikaanse varkensprijs een glijvlucht genomen. De prijsdruk in de VS wordt ook ervaren door slachterijen in Nederland en Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boerke 6 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878140/varkensprijs-vs-duikt-onder-de-dollar-per-kilo][/url]
De prijsdruk in Europa wordt gelukkig in positieve zin ervaren.
speklap 6 April 2018
isn veiling laat zien dat van druk geen sprake is, meer van sentiment. het voorjaarsweer gaat zeker voor een positieve impuls zorgen. ik heb de BBQ in elk geval weer van stal gehaald.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden