Investering in Mozambique

KDV steunt Afrikaanse sojaboeren

16 April 2018 - Wouter Baan

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) zet zich in voor duurzame sojateelt in Mozambique. Samen met hulporganisatie Solidaridad investeert KDV sinds 2015 in de sojateelt van het Afrikaanse land. In ruil daarvoor ontvangen zij certificaten die nodig zijn voor de afzet van varkensvlees.

Jaap de Wit (hoofdinkoper Westfort) laat namens KDV weten dat slagers en supermarkten verwachten dat vleesleveranciers een bijdrage leveren aan een verantwoorde sojateelt. Met het ondersteunen van sojaproducenten in Mozambique neemt KDV volgens de Wit haar verantwoordelijkheid voor duurzaam veevoer.

Verantwoordelijkheid voor duurzaam voer

Indirecte steun
Het is niet zo dat KDV rechtstreeks de soja importeert uit Mozambique. Dat zou volgens de Wit veel te duur zijn. De soja wordt afgezet in Mozambique zelf, waar een groeiende vraag naar veevoer is. Varkenshouders binnen KDV blijven gangbare soja voeren; dit is voornamelijk soja uit Latijns-Amerika (Argentinië, Brazilië).

De steun gaat via de zogeheten RTRS-certificaten. Aan het begin van dit jaar zijn circa 2.000 sojaproducenten in Mozambique officieel erkend middels deze certificering. Door deze certificaten te kopen, worden sojaproducenten in Mozambique financieel ondersteund.

Certificatenhandel
De handel in RTRS-gecertificeerde soja verloopt, net als bij groene stroom, volgens het book&claim systeem. Dat voorkomt dat er twee gescheiden markten ontstaan met alle bijkomende logistieke en milieukosten. Volgens Gert van der Bijl, programmamanager soja van Solidaridad is alleen RTRS-certificering niet genoeg voor duurzaam veevoer. Deze certificaten kunnen namelijk ook gekocht worden bij grote producenten in Zuid-Amerika, zoals andere vleesleveranciers ook wel doen.

Met de investeringen in Mozambique zet KDV een extra stap, zo laat Van der Bijl weten. In de afgelopen jaren heeft de keten zo’n €120.000 geïnvesteerd. In ruil daarvoor ontvangen zij nu de RTRS-certificaten voor een volume van circa 2.000 ton soja. Dit volume kan in de komende jaren opgeschaald worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden