Wetsvoorstel goedgekeurd

Frankrijk gaat vegetarisch vlees verbieden

4 Mei 2018 - Wouter Baan - 25 reacties

Vegetarische vlees- en zuivelvervangers mogen in Frankrijk niet meer gelinkt worden aan vlees of zuivel. Het Franse Parlement heeft vorige week besloten dat benamingen als vegetarische worsten en kazen niet meer mogen.

Het wetsvoorstel, dat recent goedgekeurd werd, was ingediend door Jean Baptiste Moreau (lid van de regeringspartij LREM van president Macron). Baptiste Moreau is veehouder in de regio Creuse, wat in het midden van Frankrijk ligt. De politicus vindt dat dierlijk vlees niet geassocieerd mag worden met vegetarische of veganistische vleesvervangers.

Boetes tot €300.000

Aan de nieuwe wetgeving zijn strenge regels verbonden. Zo kunnen de geldboetes oplopen tot €300.000 wanneer fabrikanten van vegetarische vleesvervangers de verpakking niet aanpassen. 

Ook discussie in Nederland en Duitsland
De 'schnitzelgate-discussie' speelt ook in Nederland en Duitsland. Zo wilde de VVD begin 2017 een verbod op een vleesnaam voor vleesvervangers, terwijl het CDA de discussie al in een eerder stadium aankaartte. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vond afgelopen herfst dat de 'Vegetarische Slager' zijn productbenamingen moest aanpassen. De voedselwaakhond kwam later op de uitspraak terug, vanwege de ophef die volgde.  

In Duitsland wilde Christian Schmidt, voormalig minister van Landbouw, vegetarische vleesbenamingen verbieden. In tegenstelling tot Frankrijk kwamen de voorstellen er in Nederland in Duitsland niet door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
Paul 4 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878451/frankrijk-gaat-vegetarisch-vlees-verbieden][/url]
Nu nederland nog ..
Abonnee
EU 4 Mei 2018
Vreemd dat hier geen europese richtlijnen voor zijn
Ruben 4 Mei 2018
Echt geen belangenverstrengeling dit.. Een veehouder die in de politiek een verbod tegen vegetarisch vlees indiend
Lia 4 Mei 2018
Belachelijk. Plant-aardig is de toekomst. Dier-lijk is vet uit. Walgelijk hoe de politiek steeds weer hun bevooroordeelde vriendjes dienende gezicht laat zien.
Abonnee
info 4 Mei 2018
Lia je slaat echt de plank goed mis vlees is vlees en sla is sla en namaak vlees of sla behoort een specifieke naam te hebben . We noemen een spijker ook geen hamer terwijl de spijker door de hamer in het hout moet worden gebracht. Sorry Lia
Aldes 4 Mei 2018
Ik zou zeggen: dan krijgt de nvwa het nog lastig met al die hernamingen waar geen verband is met het 'product': slavinken, vleestomaten, etc.
En ook melk is niet strikt dierlijk. Distels, paardenbloemen etc. geven ook melk.
Geef nou maar toe dat jullie aan de verliezende hand zijn. Toegegeven: het kan nog even duren maar de vee-industrie is ten dode opgeschreven.
Iris 5 Mei 2018
Ik kan niet wachten op de dag dat de laatste veehouderij zijn deuren moet sluiten
Jan 5 Mei 2018
@Iris, Voor sommigen wordt het tijd dat er oorlog komt
blije big 5 Mei 2018
Iris schreef:
Ik kan niet wachten op de dag dat de laatste veehouderij zijn deuren moet sluiten
IK weet niet hoe oud je word maar een ding weet ik zeker dit ga jij niet meemaken.
Marleen 5 Mei 2018
Tijd voor oorlog: hoop dat jij dan als eerste neer wordt gehaald. Loser.
krulstaart 5 Mei 2018
Ik heb het gevoel dat één persoon op meerderde namen zit te reageren...
Erika 5 Mei 2018
Echt geen belangenverstrengeling, een politica die zogenaamd strijd voor de dieren, vervolgens de dieren in de OVP laat verrekken, en ook geen aktie onderneemt tegen de sojameuk die worst wordt genoend. Tadaaaa, en daar kwam het konijn uit de hoge hoed, haar (ex) man produceert die rommel!
john 5 Mei 2018
ik weet zeker dat als we vleesproducten met groentenamen in het groenteschap leggen de hel losbreekt. Wel een ultieme stunt natuurlijk. :D
Erika 5 Mei 2018
Echt geen belangenverstrengeling, een politica die zogenaamd strijd voor de dieren, vervolgens de dieren in de OVP laat verrekken, en ook geen aktie onderneemt tegen de sojameuk die worst wordt genoend. Tadaaaa, en daar kwam het konijn uit de hoge hoed, haar (ex) man produceert die rommel!
down under 5 Mei 2018
Ruben schreef:
Echt geen belangenverstrengeling dit.. Een veehouder die in de politiek een verbod tegen vegetarisch vlees indiend


waar wordt een verbod tegen vegetarich vlees ingediend?
Het is de benaming waar een verbod op komt.
Abonnee
info 5 Mei 2018
We leven nog steeds in een vrij land en wat we eten zal een ieder zelf bepalen en of dat vlees is of groenten ze zijn allen ontstaan door celdeling en of we nu spinazie afsnijden of een dier slachten we ontnemen dat product verder te leven . Wanneer we in de natuur kijken gaat dat daar op dezelfde manier dieren gaan dood en worden totaal opgegeten door andere dieren en het vocht wat hierbij vrijkomt wordt als voedsel door planten weer opgenomen om ervan te groeien , wat is het dat mensen bezig houd in de strijd tegen deze natuurlijke gang van zaken.
Aad 6 Mei 2018
Vlees is het verleden.
De overgang die nu plaatsvindt, met alle laatste stuiptrekkingen van de vleesindustrie, is het heden.
100% plantaardig is de toekomst.

Wen er maar aan.
Krulstaart 6 Mei 2018
0.5% van de Nederlandse bevolking is veganistisch en 4.5% is vegetarisch. Daarbij loopt de vleesconsumptie sinds Nederland uit de recessie kruipt weer op. Waar hebben we het over?
Henk 6 Mei 2018
Vergelijk intensieve veehouderij waarbij een dier als product wordt gezien en behandeld aub niet met de natuur.
tem 6 Mei 2018
herbivoor eet vegetarisch
carnivoor eet vlees
omnivore eet allebei.
zo zit de biologie in elkaar.
ik bemoei me niet met de ander.
de ander bemoeid zich niet met mij.
alles opgelost.
Abonnee
info 6 Mei 2018
Wat lijden sommige mensen aan een zieke geest en proberen 95% van het mensdom in hun ziekte mee te nemen. De mens heeft zolang hij bestaat vlees gegeten en dat zal nooit veranderen.
Marc 7 Mei 2018
Vlees is vlees en sla is sla, en daarom heet een recept met rundergehakt en spek slavink ????
Marcnsvlees 7 Mei 2018
Nu we het toch over rundervlees hebben. Hoeveel mensen weten dat Hamburger komt van Hamburg en niks te maken heeft met ham ( varkensvlees) in sommige hamburgerrecepten zit wat bacon maar verder is het rundvlees. Gaan we nu Mcdonalds en Burger King etc. verbieden het woord "Ham" burger te gebruiken ??,
Marc 7 Mei 2018
Hambuger (
uit te spreken als "Hemburker") werd "Burger" .Later volgden de variaties cheeseburger : kaas en rundvlees,
maar ook de visburger , alleen vis, " burger" werd synoniem voor de schijf: er is dus helemaal niks verkeerd aan om zo'n eetbare "schijf" vegetarische burger te noemen als ze vegetarisch is.
Marc 7 Mei 2018
Er bestonden en bestaan nog steeds touwslagers, koperslagers en indetdaad vleesslagers . Die laatste zijn we voor het gemakt slagerij gaan noemen , maar dat betekent eigenlijk alleen maar dat er "iets" "geslagen" wordt . Aangezien slagerij niet per defenitie vleeslagerij betekent moet je je winkel gewoon vegetarische " slagerij" kunnen noemen
Marc 7 Mei 2018
En wat moeten we dan met alcoholvrij bier ?? Dat is net zomin "Bier" , als patat zonder aardappel , patat is. Het verschil is dat alle grote biermerken er een goedlopend produkt bij hebben, dus is er niemand die je over de naamgeving hoort klagen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden