Inside: Varkensmarkt

Varkensmarkt krijgt positieve trekjes

16 Mei 2018 - Wouter Baan

De stemming op de varkensmarkt is aan het verbeteren, al tonen de varkensprijzen in Europa een stabiel beeld. In Duitsland staat de Internetbeurs strak in de markt, terwijl het aanbod niet als ruim wordt omschreven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de wekelijkse prijsvergelijking legt de ISN (de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders) de varkensprijzen in Europa langs een gelijke meetlat. Deze week laten de prijzen een overwegend stabiel beeld zien. Zo blijft de varkensprijs in Spanje koploper op €1,538 per kilo, gevolgd door de Duitse varkensprijs met €1,316 per kilo.

De Nederlandse varkensprijs kleurt wel groen; deze verhoogt met €0,03 tot €1,27 per kilo. Echter, de verhoging kan worden gezien als een correctie op de verlaging van vorige week. De varkensprijs in Groot-Brittannië plust met €0,06 tot €1,64 per kilo. Echter, deze prijs schommelt wel vaker, mede als gevolg van de omwisseling van ponden naar euro’s. Opvallend is dat de Spaanse varkensprijs niet bewoog in de recente prijsdip. Klaarblijkelijk was het aanbod daar telkens krap genoeg om de prijzen te stutten. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)In vergelijking tot de andere prijzen blijft de varkensprijs in Spanje opvallend stabiel. 

Duits aanbod niks te ruim
Er kan worden gezegd dat de stemming in Duitsland is verbeterd. Dit blijkt ook uit de Internetbeurs die 15 mei stabiliseerde op €1,46 per kilo, nadat er de veiling daarvoor €0,04 per kilo bijkwam. Het aanbod in Duitsland is niks te ruim, wat impliceert dat slachterijen in flink tempo slachten. Zeker omdat er deze maand sprake is van een reeks aan gebroken slachtweken, waardoor het aanbod ruimer uitpakt. Tegelijkertijd is er sprake van een seizoensmatig opdrogend aanbod.

Het verschil tussen de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) en de Internetbeurs is inmiddels opgelopen tot €0,09 per kilo. Normaliter zou dit betekenen dat de Duitse varkensprijs omhoog gaat, gezien de bandbreedte doorgaans €0,05 tot €0,06 per kilo bedraagt. Of de Nord/West-commissie voldoende input krijgt om de Duitse varkensprijs te verhogen, moet echter nog blijken.

Nederlandse slachterijen spreken van minimale marges. Als het in Duitsland tot een verhoging komt, is het daarom tevens onzeker of Duitse slachterijen die opvolgen in hun eigen notering.     

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden