Nieuws Handelsoorlog

Mexico wil heffing op varkensvlees uit VS

4 Juni 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Mexico is bezig met het plannen van vergeldingsacties tegen de Verenigde Staten (VS) vanwege de heffingen op Mexicaans staal. De Mexicanen denken aan importheffingen op diverse Amerikaanse landbouwproducten (zoals fruit, zuivel en varkensvlees).

Naast het feit dat de VS importheffingen lanceerde op staal en aluminium uit China, werd afgelopen week bekend dat ook de invoer uit de Europese Unie (EU) en de buurlanden Canada en Mexico wordt belast. In de betreffende landen is teleurstellend gereageerd op het besluit van president Donald Trump. De landen beraden zich nu op tegenmaatregelen.

Buurlanden in het geweer
Het Amerikaanse bureau voor de vleesexport (USMEF) heeft signalen ontvangen dat de zuiderburen de import van diverse varkensvleesonderdelen (zoals de buiken) met 20% gaan belasten. Daarnaast zou Mexico ook heffingen willen invoeren op producten als kaas, yoghurt en Amerikaans fruit. Ook Canada komt waarschijnlijk met tegenmaatregelen. Daarbij gaat Canada, net als de EU, een klacht indienen tegen de Amerikaanse importheffingen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Mexico is grootste afnemer van varkensvlees uit VS

Serieuze volumes
De CEO van het USMEF, Dan Halstrom is ontstemd dat Amerikaans varkensvlees opnieuw slachtoffer is in de handelsoorlog van Trump. In een eerder stadium kondigde China al heffingen af op Amerikaans varkensvlees. Volgens Halstrom zijn zowel de Amerikaanse producenten als de Mexicaanse consumenten verliezer in de handelsoorlog. Halstrom hoopt dat de heffingen op varkensvlees zo snel mogelijk komen te vervallen. Deze zouden namelijk in de miljarden lopen.

Eens te meer omdat de EU en Mexico dit voorjaar een handelsakkoord hebben gesloten, waarbij de importheffingen op landbouwproducten (varkensvlees) vervielen. Vanwege de transportafstand heeft de VS een concurrentievoordeel op de EU. Dit voordeel kan teniet worden gedaan wanneer Mexico Amerikaans varkensvlees gaat belasten. Mexico is de belangrijkste afnemer van Amerikaans varkensvlees; in 2017 exporteerde de VS 800.000 ton varkensvlees ter waarde van $1,51 miljard; vooral de hammenexport is een grote stroom.

NAFTA in onzekerheid
Nu de VS zich met buurlanden Canada en Mexico in handelsoorlog bevindt, is de toekomst van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord 'NAFTA' er niet zekerder op geworden. Diverse media melden dat het einde van het verdrag zelfs nabij is. Trump heeft afgelopen week opnieuw laten weten meer te voelen voor een open handelsverdragen met Canada en Mexico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jan 5 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878769/mexico-wil-heffing-op-varkensvlees-uit-vs][/url]
Aanpakken die handel
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden