Nieuws Landbouwtelling CBS

Fors minder jongvee, fractie meer varkens

27 Juni 2018 - Wouter Baan

Ten tijde van het fosfaatreductieplan hebben veehouders met name jongvee weggedaan, zo blijkt uit de voorlopige landbouwtelling (1 april) van het CBS. Het aantal runderen is met 4% gekrompen tot krap 4 miljoen. Het aantal varkens laat een minimale stijging zien.

Als gevolg van het fosfaatreductieplan komt de rundveestapel in Nederland voor het eerst sinds 2013 weer onder de 4 miljoen dieren uit. De telling laat zien dat de melkveestapel met 4% is geslonken tot 1,63 miljoen koeien. Wat opvalt is dat melkveehouders in de achterliggende periode vooral jongvee hebben weggedaan. Dit aantal slonk namelijk met 162.000 (-14%) tot 1,15 miljoen dieren.    

Het aantal varkens in Nederland komt in de telling van april uit op 12,5 miljoen dieren, vergeleken met 1 jaar eerder is dat een minimale groei van 1%. In de decembertelling was nog sprake van een groei van 3,5%. Echter, deze telling is gebaseerd op een raming.

Vleeskalveren, schapen en geiten
Het aantal vleeskalveren bereikt een recordhoogte van iets meer dan 1 miljoen (+5%). In het verleden werd deze grens nimmer overschreden. Het aantal geiten zit ook flink in de lift en groeide met 12% tot 597.000 dieren. Er zijn nu circa 45% meer geiten dan 5 jaar terug. Aan de krimpend aantal schapen is een einde gekomen, vergeleken met 1 jaar terug is sprake van een lichte toename tot ruim 810.000 dieren.

Bekijk alle sectorspecifieke artikelen over de landbouwtelling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden