Nieuws Handelsoorlog

China reageert: heffing op soja en varkensvlees

6 Juli 2018 - Wouter Baan

De aangekondigde importheffingen op Amerikaanse goederen zijn vrijdag 6 juli officieel ingegaan. Daarmee reageert China op sancties die de Verenigde Staten (VS) in een eerder stadium aankondigde. Opnieuw spelen varkensvlees en sojabonen een hoofdrol.

De Chinese maatregelen hebben betrekking op ruim 500 Amerikaanse goederen, ter waarde van $34 miljard. Daar valt ook een heffing van 25% op commodity’s als sojabonen en varkensvlees onder. Het Chinese ministerie van Handel liet in een verklaring weten dat China geen andere mogelijkheden ziet dan op deze manier te reageren op de importheffingen die de VS halverwege juni oplegde (ter waarde van $50 miljard).

In feite worden de heffingen voor de tweede keer opgelegd, nadat de regering in april al met maatregelen kwam. Tussendoor werden de heffingen opgeschort in een poging om het handelsgeschil te slechten. Dit mislukte. Ondertussen dreigt de Amerikaanse president Donald Trump met verdere sancties op de import van Chinese goederen, ter waarde van meer dan $500 miljard. Dit is ongeveer gelijk aan het bedrag dat de VS vorig jaar aan Chinese goederen importeerde.

Hogere voerkosten door heffing op soja

Prijs varkensvlees gaat stijgen
Net als de Amerikaanse boeren zijn de Chinese consumenten waarschijnlijk de dupe van het handelsgeschil, omdat de prijs van varkensvlees in China op de middellange termijn waarschijnlijk gaat stijgen, zo verwacht de FAO (voedsel- en landbouworganisatie) in hun verwachting voor de komende 10 jaar. Soja is een belangrijke voergrondstof voor de Chinese varkenshouderij; door de opgelegde tarieven is de prijs van soja en sorghum in China al opgelopen.

China is verreweg de grootste importeur van soja ter wereld en voert dit jaar waarschijnlijk 97 miljoen ton in, waarvan een groot deel (39%) afkomstig is uit de VS. Dit volume wordt nu met 25% belast. Daarbij wordt de import van Amerikaans varkensvlees duurder.

Volgens de FAO kan het effect meevallen als China erin slaagt om varkensvlees uit andere landen te importeren. Circa 15% van het varkensvlees dat China importeert komt uit de VS, 60% wordt verscheept vanuit Europa en de rest komt uit landen als Canada en Brazilië. Daarbij tracht China meer Braziliaanse soja te importeren.

Uitwijkmogelijkheden
In principe heeft China enige uitwijkmogelijkheden, al zijn wereldhandelsstromen vaak log en niet gemakkelijk om te buigen. Wanneer de handelsoorlog op middellange termijn niet wordt verzoend, liggen verschuivingen in handelsstromen voor de hand. En daar kan de Europese varkenssector wellicht nog van profiteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden