Nieuws Warme sanering

'Zo heeft geen varkenshouder iets aan het akkoord'

11 Juli 2018 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt €120 miljoen uit om varkensbedrijven die overlast veroorzaken te saneren. Het is nog wachten op een concrete invulling, maar tot veel enthousiasme in de sector leidt het plan nog niet.

Minister Carola Schouten stuurde eind vorige week het Hoofdlijnenakkoord over de warme sanering van de varkenshouderij naar de Tweede Kamer. Een combinatie van saneren en innoveren moet ervoor zorgen dat er minder overlast komt van varkensbedrijven en de sector in zijn totaliteit vitaler wordt.

Voor het opkopen van de varkensrechten van de bedrijven met een grote impact op omwonenden in de concentratiegebieden Zuid en Oost maakt het kabinet €120 miljoen vrij. Nog eens €80 miljoen (€60 miljoen via het Rijk en €40 miljoen via het bedrijfsleven) is bedoeld voor innovaties en de ontwikkeling van nieuwe technieken, om stallen zodoende versneld te verbeteren en geuroverlast terug te dringen.

Geen geld voor sloopregeling
Het belangrijkste kritiekpunt op het akkoord is dat varkenshouders alleen voor het opkopen van rechten niet stoppen. "De rechten kunnen stoppers ook wel verkopen via de reguliere markt, dit schiet niet echt op", reageert Hans Peters van Peters Vastgoed. Hij had eigenlijk verwacht dat de plannen iets concreter zouden zijn. "Het is al tijden veelvuldig gemeld dat er ook geld moet zijn voor sloopregelingen. Pas dan komen potentiële stoppers in actie."

Middelen voor het slopen van stallen zijn noodzakelijk

De coalitie Vitalisering Varkenshouderij (de Producenten Organisatie Varkenshouderij, Vion, Rabobank, ForFarmers, Agrifirm en Topigs Norsvin) zat bij het ministerie aan tafel om het Hoofdlijnenakkoord uit te werken. Ook zij zijn kritisch. "Als je de leefomgeving in en rondom varkensbedrijven wil verbeteren, dan is het noodzakelijk dat er flankerende maatregelen (inclusief middelen voor het slopen van stallen die leeg komen te staan) komen", reageert voorzitter Uri Rosenthal.

Niet uit €40 miljoen
De toezeggingen die de provincies en gemeenten hebben gedaan, zijn onvoldoende concreet. "Daarom dringen we er bij de minister op aan om hier nadere afspraken over te maken." Rosenthal benadrukt dat die kosten niet uit de €40 miljoen mogen worden betaald die bedoeld is voor innovatie. "Provincies en gemeenten moeten hun toezeggingen omzetten in financiële middelen."

De coalitie zegt het akkoord te zien als een stap naar innovatie in de sector. "Het is belangrijk dat de bedrijven die de grootste overlast veroorzaken voor de omgeving, ook als eerste in aanmerking komen voor deze regeling. Dit uitgangspunt moet beter worden betrokken bij de verdere uitwerking", vindt Rosenthal. 

Schuldenvrij stoppen
Varkenshouder John van Paassen uit het Brabantse Deurne is ook kritisch over het plan. "Dat geld voor de varkensrechten krijg je wel uit de markt. Het gaat er juist om dat bedrijven die moeilijk zitten en overlast veroorzaken op een beschaafde manier, dus vrij van schulden, kunnen stoppen. Ik heb in de plannen nog geen handvatten gezien die dat gaan verwezenlijken." Hij hoopt dat hier in de verdere uitwerking wel ruimte voor komt. "Anders heeft geen varkenshouder iets aan deze regeling."

Harm van der Zanden is adviseur in de varkenshouderij bij DLV Advies. Hij zegt niet verbaasd te zijn dat de plannen niet concreter zijn. "Zo werkt de politiek. Dat gaat nu eenmaal niet sneller." Van der Zanden stelt daarom weinig zinnigs te kunnen zeggen over de effecten van de regeling. "De spelregels moeten eerst bekend zijn. Pas dan kunnen wij meedenken voor wie de regeling al dan niet passend is."

Prijs varkensrechten naar €130
Wat de laatste weken onder invloed van het Hoofdlijnenakkoord al wel veranderde, zijn de prijzen voor varkensrechten. Die stegen tot ruim €130 in de duurste regio’s. "Dat betekende in enkele weken 10% extra", stelt Peters. "Ik verwacht nu stabilisatie. Je ziet vaker dat de prijzen stijgen in de aanloop naar een regeling die impact op de markt kan hebben. Er wordt op voorgesorteerd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
boerke brabant 11 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879239/zo-heeft-geen-varkenshouder-iets-aan-het-akkoord][/url]
toch jammer dat de pov niet ingestemd heeft met het john van paassen plan, om een deel van ieder zijn varkensrechten( zelf denk ik aan 10 %) wat iedere ondernemer zelf al dan niet mag verkopen aan een rundvee houder, die rechten brengen goud geld op,nadien koop je rechten van een stoppende ondernemer op, die kosten bv 150 euro. heeft de blijver en de stopper baat bij
Hendriksen 11 Juli 2018
Dit zei Schouten vorige week. Dus lijkt me duidelijk.

"Maar niet al het geld zal gaan naar het uitkopen van de varkenshouders. Minister Schouten wil een deel van het geld ook bestemmen om verrommeling van het platteland tegen te gaan - en dus te besteden aan zaken als de sloop van stallen en het verwijderen van asbest."
Hendriksen 11 Juli 2018
@Boerke
Als Paassen en Pinksteren op 1 dag vallen.
tempo 11 Juli 2018
Jongens dit word niets.
Er is gewoon te weinig geld beschikbaar gesteld voor de boeren.wat is nou 200 mln.Een lachertje is dit
Premiumpig 11 Juli 2018
Je kunt ook denken,leuk 200 milj,is altijd beter dan niks als je gaat stoppen,enne je hoefd het niet aan te pakken!!.maar let maar op,als de provincies er wat bij doen voor slopen,is het potje zo leeg!,zeker eind 2019.
hans 11 Juli 2018
De combinatie gaat het doen in 2019. Biggen en mest een jaar op 30 euro, varkens op € 1,30. Opkoop varkensrechten, rood-voor-rood, asbestsubsidie. Pot is dan snel leeg.
twijfelende varkenshouder 12 Juli 2018
Deze is geen warme sanering meer lauw of haast koud idd voor meeste geen zin.
Het plan bv van Vogelaar met 50% korting op varkensrechten als ze omgeruild worden met fosfaatrechten zou de varkenshouder veel meer opleveren wellicht ca €300 a €400 per varkensrecht dan .
dan heeft de varkensboer veel meer middelen om te stoppen en zou de 120 miljoen voor sanering van stallen in zijn geheel kunnen worden gebruikt.
Daarnaast netto voor heel Nederland veel minder mest en melkveebedrijven ook tevens geholpen 2 vliegen in 1 klap dan
Al met al zal wel weer niets worden zo.
Premiumpig 12 Juli 2018
Veel minder mest met omruilen naar rundveejQuery21107126410982643769_1531394733421?????,even nadenken aub
Abonnee
Hendriksen 13 Juli 2018
@twijfelende varkenshouder.

Heb je niet opgelet de laatste weken.
Schouten zegt heel duidelijk tijdens de debatten:
Er wordt niet geruild. Punt.
Nog een keer: Er wordt niet geruild.

Wel zielig voor die speculanten met 500 varkens en 10.000 varkensrechten.
Dat dan weer wel.
Abonnee
boerke brabant 13 Juli 2018
twijfelende varkenshouder, als de politiek zoiets zegt, moet je op gaan letten
Abonnee
kennert 17 Juli 2018
politiek is altijd de onbetrouwbaarst partner
Peters 17 Juli 2018
Voor de varkenshouders zelf is een halvering van de varkensstapel alleen maar goed. Binnenlandse consumptie plus nog een beetje hoogwaardige export. De periferie is allang internationaal georiënteerd. Voor de NL economie is het ongunstig, maar wat scheelt ons dat nou?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden