Inside Varkens

Varkenshandel wacht unieke verandering

13 Juli 2018 - Herma van den Pol

Een breed scala aan ontwikkelingen, zoals de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump, vormen een bedreiging voor de vrijhandel. Het levert een unieke verandering op in de varkenshandel. Er zijn echter nog meer zaken die het sentiment negatief beïnvloeden, zo schetst Rabobank in haar prognose voor het derde kwartaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rabobank rekent er gedurende de tweede helft van 2018 op dat de varkenshandel meer beïnvloed gaat worden door de escalerende spanningen in de wereldhandel. Het gaat dan onder meer om de rel tussen de Verenigde Staten (VS) en China, maar ook om de onrust in Noord-Amerika. "De grote veranderingen in de varkenshandel weerspiegelen de toenemende politieke en economische spanningen in de wereld", stelt Chenjun Pan, senior analist dierlijke eiwitten bij Rabobank.

Varkenssector China groeit
De grootste Nederlandse bank rekent er daarnaast op dat China in de tweede helft van het jaar minder varkensvlees gaat importeren. Dat komt onder meer door de handelsoorlog. Ondertussen is de Chinese varkenssector groeiende, als gevolg van lage prijzen. Dat komt doordat de kleinere bedrijven stoppen en de grote bedrijven nog groter worden, wat per saldo meer varkens oplevert.

De bank verwacht tevens dat Brazilië en Europa mogelijk gaan profiteren van de handelsbelemmeringen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, moet nog blijken. Vaak houdt het in dat een product dat eerst naar China ging, nu op andere markten verschijnt en dan tegen lagere prijzen. Dit zou de varkensprijzen wereldwijd negatief beïnvloeden.

Meer varkens
Nog weer een andere punt is de toegenomen productie van varkensvlees in de eerste helft van 2018. Dit zal in de tweede helft van 2018 druk blijven uitoefenen op de prijzen. Iets anders wat in de gaten gehouden moet worden, is de Afrikaanse varkenspest. Die breidt zich namelijk steeds verder uit in Europa.

Het laatste punt dat genoemd wordt, zijn de oplopende prijzen voor veevoer. Die gaan ook druk uitoefenen op de marges. Alles tezamen kan de varkenshouders een onzekere tweede helft van het jaar bezorgen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden