Nieuws Liquiditeitsmonitor

Zeugenhouder moet buffers aanboren

26 Juli 2018 - Wouter Baan

De rendementen in de varkenshouderij staan onder druk. Dit heeft vooral te maken met dalende opbrengsten. In de eerste helft van 2018 is de stand op de rekening-courant van varkensbedrijven met €21.000 gedaald tot bijna €16.000. Dat maakt ABN Amro bekend.

ABN Amro baseert zich op de liquiditeitsmonitor en daaruit blijkt dat het mes voor de Nederlandse varkenshouders aan 2 kanten snijdt. Terwijl de varkens en biggen minder opleveren, zijn de voer- en mestprijzen juist stijgende. Uit de monitor blijkt dat de lopende rekening op de varkensbedrijven afgelopen november nog een recordniveau van €45.000 aantikte.

ABN Amro signaleert dat varkensbedrijven in het achterliggende kwartaal iets meer hebben afgelost, vergeleken met het kwartaal daarvoor. Er is daarnaast minder geïnvesteerd en meer gespaard en tevens is er meer naar privé overgeboekt.

De buffers uit 2017 zijn nu hard nodig 

Buffers aanboren 
De liquiditeitspositie op varkensbedrijven kan in de praktijk overigens flink uiteenlopen, vanwege de verschillen tussen de zeugen-, vleesvarkensbedrijven en gemengde bedrijven. Als er specifieker wordt gekeken naar de cijfers, dan blijkt dat vooral het rendement van zeugenhouders onder druk staat. De rekening-courant op deze bedrijven is sinds maart negatief en daalde de afgelopen maanden met €24.000. Dit komt neer op een daling van circa €30 per zeug. De financiële buffers die in 2017 zijn opgebouwd, zijn volgens de bank nu hard nodig.

Vleesvarkensbedrijven hebben de komende maanden mogelijk baat bij de dalende biggenprijs. Dit compenseert de lage varkensprijs, wat de voerwinst kan dempen. Of dit in de tweede helft van 2018 genoeg is voor een kasstroomverbetering, moet nog blijken. Doorgaans is dat wel het geval, maar de bank houdt nog een slag om de arm. Dit waarschijnlijk omdat de vooruitzichten op de varkensmarkt somber zijn, terwijl de mestafzetkosten waarschijnlijk hoog blijven.

Liquiditeitsmonitor
De liquiditeitsmonitor is middels een samenwerking tussen ABN Amro, Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Agrifirm ontstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden