Inside Voer

Tarweprijs boven de 200 euro, wat doet de voerprijs?

30 Juli 2018 - Wouter Baan

De stijging in de voerprijzen blijft maar doorzetten. Door de droogte in Europa is de verwachte afvlakking niet uit gekomen. Wat zijn de scenario's voor de komende maanden?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt de prijs van vleesvarkensbrok in juli met €0,15 te zijn gestegen tot €24,60 per 100 kilo. Ook de zeugenvoeders stegen in prijs. De prijs van biggenkorrel bleef wel stabiel.

€25 komt in zicht
De mengvoerprijsindicator voorziet voor de komende maanden een sterke stijging. Met een verwachte stijging van circa 3% is de prijs van vleesvarkensbrok op weg om een prijs van boven de €25 per 100 kilo neer te zetten. De laatste keer dat deze niveaus actueel waren, was in 2014. De stijgende grondstofkoersen van de afgelopen tijd zijn de reden van de (verwachte) prijsstijgingen.

De tarweprijs op de Matif in Parijs steeg afgelopen week boven de €200 per ton uit. Ook in de fysieke markt worden deze niveaus gerealiseerd, zo laten akkerbouwers weten. De prijs van EU-voertarwe (Rotterdam) steeg afgelopen week met €12 tot €205 per ton. Circa 1 maand geleden werd nog handel bedreven voor circa €20 per ton minder. Het signaleert de beweging die de tarweprijzen de afgelopen tijd hebben gemaakt. Uiteraard is de droogte in Noordwest-Europa hier de reden van.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Nog veel onzekerheid
De vraag is nu: waar beweegt de tarwemarkt naartoe? Daarover lopen de meningen in de markt sterk uiteen, wat gezien de onzekerheid logisch is. Zowel in Europa als Rusland zijn zorgen over de opbrengsten en kwaliteit. De ramingen tonen diverse uitkomsten. De bandbreedte voor de Europese oogst van zachte tarwe komt uit op 125 miljoen tot 130 miljoen ton. In de markt zit het negatiefste scenario momenteel ingeprijsd, zo laten analisten weten. Ter vergelijking: in 2017 werd zo’n 141,8 miljoen ton binnengehaald.

Wanneer de oogst meevalt, kan er een prijscorrectie plaatsvinden. Niet zelden in 1 jaar tikt de prijs medio juli het hoogste punt aan, wanneer de onzekerheid van de oogst naar een climax toewerkt. Daarbij is er ook de invloed vanuit de Verenigde Staten (VS). Daar wordt een goede oogst verwacht. Zeker nu de omstandigheden in de belangrijkste teeltgebieden gunstig zijn. Dit kan de Amerikaanse tarweprijzen onder druk zetten, wat vervolgens ook de prijsontwikkeling in Europa kan afremmen.

Gerst en maïs mee omhoog
In de kielzog van tarwe stijgen ook de gerstprijzen, wat eveneens een belangrijke grondstof is voor de mengvoerindustrie. Daarbij stijgen ook de maïsprijzen. Ook hier werken 2 krachten tegen elkaar in. Zo zijn er zorgen over de groeiontwikkeling in Europa, terwijl de omstandigheden in de VS en Canada juist gunstig zijn.

De sojaprijs wordt minder sterk beïnvloed door de droogte, omdat de belangrijkste teeltgebieden buiten Europa liggen. Door de spanningen rond de handelsoorlog, daalde de sojaprijs (CBoT) afgelopen maanden tot onder de $300 per ton. Echter, ondertussen is de prijs weer opgelopen tot $320 per ton. Nu de sancties op tafel liggen, is er meer zekerheid in de markt. Dit heeft voor keerpunt gezorgd. Daarbij is er wereldwijd veel vraag naar soja, waardoor de eindvoorraden circa 10% lager komen te liggen.

2 scenario’s
Al met al bevindt de tarwemarkt zich in onzeker vaarwater, waar zowel opwaartse als neerwaartse prijsbewegingen mogelijk zijn. In een gunstig scenario kan de prijs van vleesvarkensbrok wellicht onder de €25 per ton blijven; in een ongunstig scenario wordt deze grens in de komende maanden overschreden.De impact van de droogte is duidelijk terug te zien in de prijsontwikkeling. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden