Inside Varkens

Varkensprijs Rusland skyhigh door AVP

3 Augustus 2018 - Wouter Baan

De Afrikaanse varkenspest (AVP) is een nijpend probleem in de Russische varkenshouderij. In tal van regio's zijn uitbraken bekend en zeker in de zomermaanden verspreidt de dierziekte zich. De varkensprijzen in Rusland reageren hier sterk op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijs in Rusland steeg sinds maart met 33 roebel tot 116 roebel per kilo (levend); oftewel een stijging van 40%. Gerekend met de actuele wisselkoers is dat een plus van €0,35 tot €1,53 per kilo (levend). De prijsstijging is vooral een gevolg van AVP, wat op tal van plekken is geconstateerd. Zo werd recent een locatie van RusAgro, de derde grootste integratie van Rusland, getroffen.

Vleesprijzen trekken aan
Marktanalist Anna Kudryakova meldt dat de prijs van varkensvleesonderdelen sinds maart met ongeveer 20% is gestegen. Kudryakova spreekt van extreem hoge prijsniveaus. Elke keer wanneer er een melding van AVP opdoemt, reageert de prijs. Vooral in de zomer worden er uitbraken gemeld. De retail heeft de prijsstijgingen nog niet doorgevoerd. Volgens de marktanalist zijn de onderdelenprijzen nu soms duurder dan retailprijzen.

De vraag is nu hoe de markt gaat reageren. Ten aanzien van de prijzen in de retail zijn verdere prijsstijgingen in principe niet mogelijk. Als de retailprijzen stijgen, is het waarschijnlijk dat de vraag inlevert. Minder vraag betekent meer aanbod en dat zou de prijsstijgingen kunnen afremmen. Een verdere prijsstijging is echter niet uit te sluiten, wanneer AVP verder oprukt. 

Al 10 jaar varkenspest
Rusland kampt sinds 2007 met uitbraken. De voedselwaakhond Rosselkhoznadzor rapporteerde tussen 2007 en 2017 meer dan 1.000 uitbraken in meer dan 46 regio’s. Het koste circa 800.000 varkens het leven, wat zorgde voor een halvering zorgde van de productie van 'backyard farms'.

Door de professionalisering van de Russische varkenshouderij nam de productie van vlees in die periode per saldo echter flink toe. In de afgelopen 10 jaar verdubbelde varkensvleesproductie tot ruim 3 miljoen ton in 2018.

Foto: Shutterstock 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden