Inside Varkens

Tijdelijke opleving, of bloeit varkensmarkt op?

10 Augustus 2018 - Wouter Baan

Vanuit het niets zijn de varkensprijzen in Europa aan een sprint begonnen, waarbij de Duitse Internetbeurs het tempo aangeeft. Kan de DCA Beursprijs 2.0 volgen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ommekeer die op de varkensmarkt plaatsvindt, is ongekend. Eind juli gaven de Duitse slachterijen aan terug te willen naar €1,35 per kilo, maar inmiddels noteert de Internetbeurs €1,60 per kilo. Dit is een verschil van bijna €25 per afgeleverd vleesvarken. Hoewel het volume van de Internetbeurs een fractie is op het geheel, kan de notering gezien worden als een betrouwbare graadmeter hoe diep slachterijen in de buidel willen tasten.

De reden van de opleving vloeit voort uit een krap aanbod. Het Duitse slachtcijfer noteerde afgelopen week 873.888 varkens, wat een negatief verschil is van ruim 6,5% op het 5-jarig gemiddelde. Niet eerder dit jaar was het verschil in een volle slachtweek zo groot.

Varkens vasthouden
Er wordt in Duitsland enorm hard aan de varkens getrokken. Nu de markt zo snel omhoog schiet, houden vleesvarkenshouders het aanbod vast. Dit kan, omdat er niet altijd sprake is van biggendruk. De hoge mestafzetkosten en sombere vooruitzichten op de varkensmarkt, heeft sommige vleesvarkenshouders doen besluiten niet op te leggen. Mogelijk komt daar nu alsnog verandering in, al zal de varkensprijs dan wel structurele veerkracht moeten tonen.

Slachterijen willen de varkens graag hebben

Voor nu is de krapte terug te verhalen op de groeivertraging. Inmiddels zijn de temperaturen gedaald, waarmee normale omstandigheden terugkeren. Ook in Nederland is de markt wakker geschud. Het aanbod is krap. In de afgelopen week waren de opgaven van handelaren bij DCA-Markets nog terughoudend; nu opteren zij voor fikse verhogingen. Wel wordt er gezegd dat de markt wordt geregeerd door de waan van de dag. De kans dat de opleving als een boemerang terugkeert, is niet uit te sluiten.

Meer vraag naar onderdelen
Een aanknopingspunt is dat de vleesverwerkende industrie binnenkort weer opstart. Ook deze partijen volgen de varkensprijs nauwlettend en realiseren zich in toenemende mate dat de onderdelenprijzen de bodem hebben gezien. De vraag vanuit Italië naar hammen neemt weer wat toe, ook wordt er getrokken aan de procureurs. Het leidt tot licht stijgende vleesprijzen. 

De vraag naar BBQ-onderdelen is daarentegen mat. Dit komt doordat in bepaalde delen van Europa het verboden is om in het openbaar vuur te maken, vanwege de droogte. Op de wereldmarkt loopt de afzet naar China stroef; de exportvolumes naar Japan zijn stabiel.

Beursprijs trekt aan 
Het krappe aanbod maakt dat de varkensprijs snel terrein wint. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens stijgt met €0,07 naar €1,41 per kilo. De prijs van levende varkens plust met €0,06 tot €1,13 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0 (week 33) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,41 (+0,07) per kilo €1,40 - €1,43 16 €1,411
Levend €1,13 (+0,06) per kilo €1,12 - €1,15 12 €1,135
Toelichting DCA-Markets: 
De stemming op de Nederlandse markt is (door de forse plus van Duitsland) positief. De verwachting van een stijging in Duitsland was aanwezig, maar de gerealiseerde plus hadden weinigen zien aankomen. Ook de stijging van de Internetbeurs voedt het vermoeden dat Duitsland komende week nog een verhoging van de prijs tegemoet mag zien. Dat de Nederlandse markt hierop moet reageren, is voor een iedere handelaar duidelijk. Op de vraag met hoeveel verschillen de antwoorden. Belangrijk is dat de DCA Beursprijs 2.0 staat voor de situatie in Nederland en niet die in Duitsland en die beide markten verschillen behoorlijk.

Vanuit de slachterijen komen signalen dat een flink aantal vleesonderdelen duurder verkocht worden en dat de hammen de grootste moeite hebben om aan te haken, vanwege de vakantie van Italiaanse vleesverwerkers. De Nederlandse handel laat zich samenvatten in een goede vraag en beperkt aanbod. Het beperkte aanbod komt onder andere door trage groei, als gevolg van de warmte en een stukje speculatie met het oog op de verwachting van stijgende prijzen. Vorige week werd met plus €1 de deur op een kier gezet om aan te geven dat de prijs naar boven zou moeten. De voorzichtigheid van afgelopen week maakt deze week plaats voor royalere plussen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden