Nieuws Afrikaanse varkenspest

Boerenbond België wil alle zwijnen afschieten

14 September 2018 - Herma van den Pol - 2 reacties

Alle betrokken partijen in België staan op scherp nu er Afrikaanse varkenspest is aangetroffen bij 2 dode wilde zwijnen. In Nederland wordt er achter de schermen tevens druk gepraat. De Belgische belangenbehartiger voor boeren (ABS) pleit ondertussen voor een gecontroleerde afschot van zwijnen. 

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) praat vrijdag 14 september met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en die gaat bekijken of er extra maatregelen nodig zijn. Bij dit gesprek zijn ook de COV, Vee&Logistiek Nederland, het KNMvD en de diergezondheidsdienst GD betrokken, waar nodig zal LTO Nederland de POV ondersteunen.

Ondertussen is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gestart met een campagne om meer bekendheid te geven aan Afrikaanse varkenspest. Er zijn grote zorgen over de wilde zwijnen en de migratie van die dieren, want daardoor zou de ziekte zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Voor jagers geldt het advies om, na contact met zwijnen, 72 uur niet op varkensbedrijven te komen.

Sluipmoordenaar en tikkende tijdbom

Grote staat van paraatheid
In België is de staat van paraatheid nog groter en vraagt ABS om een gecontroleerde afschot van zwijnen. "Varkenshouders houden hun hart vast bij de vaststelling van Afrikaanse varkenspest in België", aldus ABS. "Het is een zeer besmettelijk en voor alle varkenssoorten dodelijk virus. Daarnaast kan het zich zeer gemakkelijk verspreiden via rechtstreeks contact tussen en met besmette dieren." Ook schoeisel, kledij, voedingswaren uit besmette gebieden worden genoemd als bronnen om het virus te verspreiden. 

"Een uitbraak op varkenshouderijen zal een economische catastrofe betekenen." ABS stelt dat er een sluipmoordenaar en tijdbom in de Belgische zwijnenpopulatie terecht is gekomen. "Wij vragen nadrukkelijk om zonder uitstel over te gaan tot een algemeen afschot van everzwijnen op Belgisch grondgebied. We roepen alle overheden op om hieraan mee te werken."

Europese Commissie praat 17 september
Ook in Nederland zijn er zorgen over de verspreiding van het virus, met name via de ingerichte natuurcorridors. De Europese Commissie praat maandag 17 september over de vondst van het virus en de maatregelen die nodig zijn.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ae 14 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879946/boerenbond-belgie-wil-alle-zwijnen-afschieten][/url]
Eergisteren milieugedeputeerde noord brabant Johan van hout.. Voert het beleid om de 300 zwijnen terug te brengen naar 100.. Lacherig deed hij.. Want hij moet inderdaad doen maar is daar niet mee eens zegt hij lacherig.. En met een big smile. Verschrikkelijk... Het als dat de politie zou zeggen.. We moeten inbrekers oppakken maar daar zij we niet mee eens want het zijn ook maar mensen... Ruimen moeten ze!!!
petatje 14 September 2018
Ae schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Eergisteren milieugedeputeerde noord brabant Johan van hout.. Voert het beleid om de 300 zwijnen terug te brengen naar 100.. Lacherig deed hij.. Want hij moet inderdaad doen maar is daar niet mee eens zegt hij lacherig.. En met een big smile. Verschrikkelijk... Het als dat de politie zou zeggen.. We moeten inbrekers oppakken maar daar zij we niet mee eens want het zijn ook maar mensen... Ruimen moeten ze!!!

Deze man is dus om het netjes te zeggen totaal onbekwaam! Hij heeft geen benul dat hij nu de levens van duizenden carkens op get spel zet en de kostwinning van duizenden in de vee en vleessector! Zoiemand is gedeputeerde? Partij van de lolbroeken?
Onraad 14 September 2018
Het is heel simpel als het hier uitbreekt zal mevr thieme(als ze niet met het vliegtuig op vakantie is teminste) ervoor pleiten om de veehouderij af te schaffen en de wilde zwijnen alle ruimte te geven. Wel lastig als je pleit voor een kringloop landbouw trouwens.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden