Shutterstock

Inside Varkens

Import levende varkens uit België tijdelijk stopgezet

14 September 2018 - Wouter Baan

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België is momenteel het gesprek van de dag op de varkensmarkt. Willen de slachterijen de gebruikelijk aanvoer uit België nog wel aan de haak hebben?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest maakt veel tongen in de sector los. Van de schrik zijn de meesten ondertussen wel bekomen. Nu wordt de balans opgemaakt en daarbij doen meerdere scenario's de ronde. 

Geen risico nemen
Slachterijen in Nederland en Duitsland schijnen geen enkel risico te willen nemen en hebben de aanvoer vanuit België voorlopig stopgezet. Dit verhaal wordt bevestigd door een transporteur, die er verder niet op in wil gaan. Een woordvoerder van het Belgische voedselagentschap (FAVV) laat weten dat er in België in elk geval geen exportverbod geldt. Alleen de varkens in de besmette zone mogen niet weg. Dit is echter een varkensarm gebied.

Dit zou betekenen dat slachterijen (Vion en Tönnies worden genoemd) de aanvoer uit België op eigen initiatief hebben stopgezet. Naar schatting exporteert België wekelijks 15.000 tot 20.000 levende varkens naar het buitenland. Het aantal wat naar Nederland gaat varieert van week tot week tussen de 4.000 en 10.000 vleesvarkens. In België zelf schijnt het dringen te zijn om de varkens bij de binnenlandse slachthuizen geplaatst te krijgen, wat op zich logisch is. Het slachten zelf gaat vooralsnog onder normale omstandigheden door. 

Goede vraag, wel een correctie  
Vooralsnog doet de uitbraak weinig af aan de vraag naar varkens. Handelaren laten weten dat de varkens prima geplaatst kunnen worden. Vooral 14 september kwam veel ruimte vrij, wat waarschijnlijk te maken heeft met de stopgezette aanvoer uit België. Dit signaal werd ook uitgezonden door de Internetbeurs die met €0,01 steeg tot €1,46, waarbij de partijen vlot van de hand gingen. De verhoging correspondeert niet met de situatie op de vleesmarkt, waar (donker)rode noteringen voor veel onderdelen op de borden staan. 

De opgaven bij DCA-Markets tonen een grote bandbreedte, wat aangeeft dat handelaren zoekende zijn naar de juiste prijsvorming. Het zwaartepunt wijst een verlaging aan, omdat de DCA Beursprijs 2.0 te strak staat ten opzichte van de Nederlandse slachterijen. De verlaging met €0,03 tot €1,33 per kilo moet gezien worden als een correctie. De prijs van levende varkens corrigeert ook maar dan met €0,02 tot €1,07 per kilo. Hoe de varkensprijzen zich de komende tijd gaan bewegen is lastig te zeggen. Veel zal afhangen van ontwikkelingen rond varkenspest. Slachterijen zeggen verdere verlagingen te overwegen. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden