Shutterstock

Nieuws Varkensanalyse 2018

Toekomstbestendige stal, hoe creëer je die?

15 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Bij het (ver)bouwen van een varkensstal komt heel wat kijken. Naast de stalinrichting stelt de overheid namelijk ook strenge duurzaamheidseisen. De stal van de toekomst stoot dus geen emissies uit, maar wekt juist energie op. Wat zijn de mogelijkheden om deze 'stal van de toekomst' te creëren?

In Parijs werd in 2015 het Klimaatakkoord gesloten. Daarin is besloten dat deelnemende landen hun emissies moeten terugbrengen. Ook Nederland heeft zich achter dit akkoord geschaard en dus moet ook de Nederlandse varkenshouderij zijn steentje bijdragen. Echter, een energieneutrale of duurzame stal is niet alleen om die reden belangrijk.

Een besparing op het energieverbruik kan ook economisch interessant zijn. Het eerste waar dan vaak aan gedacht wordt, is het opwekken van energie. Dit is voornamelijk interessant wanneer de opgewekte stroom zelf gebruikt kan worden. Echter, er zijn nog meer manieren om de stal energieneutraler en duurzamer te maken.

Zelf energie opwekken
Als er gesproken wordt over energie opwekken, dan ligt het plaatsen van zonnepanelen het meest voor de hand. Zeker wanneer er asbestdaken verwijderd moeten worden, kan dit interessant zijn. Daarbij is de prijs de afgelopen jaren sterk gedaald. Die daling komt doordat China de prijzen 'kunstmatig' hoog heeft gehouden. Volgens Thijs van Harten van Profinrg, een groothandel en installateur van grootschalige zonneprojecten, is de prijs in 3 jaar tijd met ongeveer 50% gedaald, waarmee het steeds aantrekkelijker wordt om in zonnepanelen te investeren.

Er zijn nog meer manieren om energie op te wekken, bijvoorbeeld door het gebruik van windenergie of een biogasinstallatie. Daarbij kun je door zelf duurzame energie op te wekken ook punten scoren voor de 'Maatlat Duurzame Veehouderij'. Er wordt in die maatlat gekeken naar welk deel van het normgebruik van de stal wordt gedekt door de zonnepanelen, windmolens en/of biogasinstallaties. Hoe groter dat deel, hoe hoger de score.

Biogasinstallatie levert constant stroom

- Mari van Genugten

Momenteel zijn zonnepanelen de goedkoopste investering. Mari van Genugten, directeur van Genugten Agri, zegt dat zonnepanelen gemiddeld €0,09 tot €0,12 per opgewekte kilowattuur kosten. Dit terwijl er voor biogas al gauw €0,16 tot €0,20 per opgewekte kilowattuur betaald moet worden. Echter, zonnepanelen leveren ’s nachts geen stroom en ook in de winter is de opbrengst lager. Het voordeel van een biogasinstallatie is dus dat de installatie constant stroom levert.

Energie besparen
Het opwekken van energie is niet de enige manier om een varkensstal duurzamer te maken. Er zijn allerlei technieken en innovaties die ervoor zorgen dat je energie kunt besparen. Grondkanaalventilatie is hiervan een voorbeeld. Met deze techniek past de temperatuur zich automatisch aan, waardoor het in de zomer koeler en in de winter juist warmer is. Deze techniek kan gecombineerd worden met een warmtepomp. Via de warmtepomp kan er ook warmte bij de varkens vandaan worden gehaald, om zodoende de biggen te verwarmen.

Een techniek die in de kinderschoenen staat, is een intelligent vacuüm mest-afvoersysteem. Via dit systeem wordt de mestafvoer (via sensoren) afgestemd op de mestproductie. De mest wordt gehygiëniseerd, waardoor er methaan en ammoniak ontstaat, wat in een brandstofcel omgezet wordt in warmte, water en elektriciteit. Die warmte, water en elektriciteit kunnen uiteindelijk gebruikt worden voor de installaties in de stal. Deze techniek wordt al toegepast in de ZERO-stal, een concept van Agrifirm en Sweco. 

Alles in 1 keer of gefaseerd?
Al met al is er een woud aan technieken en innovaties om de varkensstal energieneutraler te maken. Bij (ver)bouwplannen leert de ervaring dat het goed kan zijn om alles in 1 keer op de schop te nemen. Dit omdat bij een gefaseerde aanpak het gevaar bestaat dat de stal op korte termijn al niet meer aan de dan geldende regels voldoet. Een nadeel is echter wel dat de investering niet uitgesmeerd kan worden.

De leidraad bij (ver)bouwplannen moet minimaal de 'Maatlat Duurzame Veehouderij' zijn. Als er volgens de maatlat wordt verbouwd of gebouwd, komt de varkenshouder in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. Dit voordeel kan oplopen tot maar liefst €4 miljoen. Daarbij is het niet onbelangrijk dat verduurzamen kan helpen de gemeente te overtuigen in het proces van het (uit)bouwen van een stal. En ‘last but not least’ kan het helpen om maatschappelijk draagvlak te creëren.

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit ingekorte artikel is een onderdeel uit de varkensanalyse van 2018. De abonnees van Boerenbusiness Varkens & Voer Pro hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met Varkens & Voer Pro krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
dirk 15 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880169/toekomstbestendige-stal-hoe-cre-er-je-die]Toekomstbestendige stal, hoe creëer je die?[/url]
De stal van de toekomst bouw je in het buitenland , niet hier waar men alleen in de toekomst leeft en niet in het huidige. Kansloze missie om in Nederland nog maar 1 euro uit te geven in welke agrisector ook. Ik wil rendement en dat haal je in elk ander land als Nederland.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden