Shutterstock

Nieuws Varkensanalyse 2018

Tips om een prijsdal te overleven

22 Oktober 2018 - Wouter Baan - 3 reacties

Voor varkenshouders was 2017 een topjaar. Dankzij recordhoge biggenprijzen boerden vooral de zeugenhouders goed. Echter, dit jaar is het sentiment gedraaid en staan de rendementen onder druk.

De traditionele varkenscyclus lijkt steeds heviger te worden, waarbij pieken en dalen elkaar in rap tempo opvolgen. Wat kun je doen om een prijsdal te overleven?

1. Leg buffers aan en maak een plan
Het spreekwoord luidt: een appeltje voor de dorst. "Een varkenshouder moet op buffers kunnen terugvallen om een prijsdal te overleven", zo laat Erik van der Hijden van adviesbureau FarmAdvies weten. De vuistregel die hij hierbij voor zeugenbedrijven hanteert, is circa €200 per zeug. Op een bedrijf met 1.000 zeugen moet idealiter een buffer van €200.000 aanwezig zijn om 1 jaar van negatieve marges op te kunnen vangen. Door de goede opbrengsten van de afgelopen jaren zijn dergelijke buffers op veel bedrijven aanwezig. "Een buffer geeft een ondernemer de tijd om een met een plan te komen."

Volgens Van der Hijden is het cruciaal een (financieel) plan te hebben. "Niet omdat het moet van de bank, maar om grip te krijgen op je geldstroom." Dat kan door het maken van een liquiditeitsprognose. Op die manier wordt de kasstroom voorspelbaar. "Breng in kaart wat de komende maanden de opbrengsten en uitgaven zijn." De opbrengsten zijn niet altijd een zekerheid, maar in dat geval kunnen scenario’s wel een richting bieden.

2. Wees scherp op de kosten en het proces
"Misschien is het een inkoppertje, maar kostenreductie is de eerste winst. Vaak valt er met het nodige puzzelwerk wel wat te behalen", zo zegt Peter Pals, directeur bij financieel adviesbureau Farmers Funding. Pals adviseert leveranciers en afnemers intensief te betrekken als de omstandigheden daarnaar vragen. Voer is daarnaast een behoorlijke kostenpost voor de varkenshouders. Mengvoerbedrijven zijn in crisistijden vaak bereid om mee te denken; zij willen immers geen klanten verliezen en zijn niet gebaat bij faillissementen.

We wijzen het verzoek niet direct af

- Jan Potijk

Tegelijkertijd willen leveranciers geen forse bedragen voorfinancieren. Jan Potijk, directeur van ForFarmers Nederland, benadrukte 2 jaar geleden geen bank te willen zijn. "Wij bekijken dergelijke voorvallen altijd vanuit een zakelijk, scherp en persoonlijk oogpunt. Stel dat een veehouder al 30 jaar ons voer koopt en hij/zij vraagt of de kredietlimiet van 7 dagen naar 30 dagen mag, dan wijzen we dit verzoek niet direct af."

Daarnaast wijzen de adviseurs op de verborgen winsten in een bedrijf, bijvoorbeeld met goede technische resultaten. "Vaak valt er nog wel winst te behalen", weet Van der Hijden. Het is volgens hem nogal een verschil of je 23 of 35 biggen per zeug per jaar produceert. "Deze verschillen kom ik in de praktijk tegen. Als je technisch goed draait, dan kom je minder snel in de problemen. Bovendien ben je er sneller bovenop, waardoor je eerder buffers kunt aanleggen."

3. Onderhandel over de prijzen en condities
Dit punt maakt het verschil tussen goede en minder goede ondernemers. Zowel Pals als Van der Hijden noemt dat met onderhandelen, zowel aan de inkoop- als de verkoopkant, winst te behalen valt. Wel maakt de timing een verschil. Als een varkenshouder in een ‘duwmarkt’ voor extra toeslag aanklopt, is dat vaak te laat. De onderhandelingspositie is logischerwijs het sterkst wanneer er weinig varkens of biggen zijn. “Dit vergt een vooruitstrevende houding en vraagt om marktinzicht”, aldus Van der Hijden.

Een varkenshouder kan grip op de kosten krijgen door prijsafspraken te maken. Dat kan door de voerprijs voor een langere periode vast te zetten. Door de relatief lage grondstofprijzen was de noodzaak om de voerprijs te verlagen de afgelopen jaren minder aanwezig. Echter, dit jaar is de tarweprijs flink aangetrokken, wat stijgende brokprijzen tot gevolg heeft gehad. “Varkenshouders die de voerprijs dit voorjaar hebben vastgezet, zijn nu beter af”, aldus Van der Hijden.

Ook aan de opbrengstkant kan de varkensprijs worden vastgezet. Steeds vaker faciliteren slachterijen marktconcepten die te maken hebben met dit punt. Vion heeft afgelopen jaar een langetermijnprijs gelanceerd om de varkenshouders meer zekerheid te bieden. Ook de mestafzetkosten worden soms voor langere tijd vastgezet. Pals adviseert varkenshouders de mest rechtstreeks bij akkerbouwers onder te brengen. "Dit kan voor beide partijen lucratief zijn."

Ontvang het magazine in uw brievenbus
In de varkensanalyse van 2018 worden nog 3 tips genoemd. De abonnees van Boerenbusiness Varkens & Voer Pro hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met Varkens & Voer Pro krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
xx 22 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880171/tips-om-een-prijsdal-te-overleven]Tips om een prijsdal te overleven[/url]
Vroeger zeiden ze altijd. Stilstand is achteruitgang. Waarom dan een buffer aanleggen met 0 % rendement. Plus investeren geeft ook weer fiscale voordelen.
biggenfokker 22 Oktober 2018
Nou xx dan wens ik jou geen biggen nu met ongeveer 20 € verlies per stuk
zeugenhouder_bert 23 Oktober 2018
Problemen die op een bedrijfs spelen worden vaak aangegrepen door commercieel adviseurs om weer te kunnen verkopen en de omzet te vergroten. Terwijl ze vaak met een simpele praktische aanpassing op te lossen zijn. Dus stoppen met die dure placebo-voeders en kijken wat op zo'n manier weggelaten kan worden.
Een eenvoudige basis en consequente manier van werken en niet denken dat je verbetering in je resultaten moet 'kopen'.
Die instelling helpt ook in het opbouwen van een buffer
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden