Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

'Lever de Belgische varkens lichter af'

12 Oktober 2018 - Wouter Baan - 4 reacties

De Belgische varkenssector wordt aan alle kanten geplaagd door de recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Met een reeks aan voorstellen hoopt de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV) dat de prijsdruk minder wordt.

De organisatie meldt dat meldt dat de uitbraak grote onzekerheid en bovendien forse verliezen met zich meebrengt. Sinds de uitbraak hebben de Belgische varkensprijzen flink ingeleverd; zo ging de notering van Danis in 3 weken tijd maar liefst €0,21 onderuit tot €0,87 per kilo levend gewicht.

Varkenshouders moeten €20 per geslacht varken bijleggen, waarvan €8 vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Het resterende bedrag is een gevolg van de toch al lage varkensprijzen in Europa.

Minder zwaar afleveren
Ondertussen hanteren 16 landen buiten de eurozone een importverbod op Belgisch varkensvlees. Het gevolg is dat de Belgische koelhuizen overvol zijn geraakt. Om de druk op de vleesmarkt te laten afvloeien, roept de VPOV Belgische varkenshouders op om de varkens lichter af te leveren.

Los daarvan hebben de laatste kilo’s ook de hoogste voederconversie. Met een voerconversie van circa 3,4 en een voerprijs van €255 per ton, kosten die laatste kilo’s €1,06 aan voer per kilo geslacht gewicht.

Ook wil de producentenorganisatie dat landen weer levende varkens uit België importeren. Sinds de uitbraak hebben Nederlandse en Duitse slachterijen de import gestaakt. Of buitenlandse slachterijen (als Vion en Tönnies) aan deze oproep tegemoet komen, is nog niet bekend.

Meevallertje voor vleesexport
In alle hectiek is ook een meevallertje voor de Belgische varkenssector te noemen. Zo heeft Maleisië, 1 van de 16 landen, besloten om de importban op bevroren varkensvlees weer op te heffen. Mogelijk wordt dit voorbeeld gevolg door de andere landen die een importstop hebben afgekondigd.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
bep 12 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880214/lever-de-belgische-varkens-lichter-af]'Lever de Belgische varkens lichter af'[/url]
dat hadden we hier ook allang moeten doen!
Pietje 13 Oktober 2018
De Belgische varkens worden goed opgenomen in Nederland en Duitsland dus dat gewicht zal snel gaan dalen en de druk afnemen. Omdat de varkens uit België enkele centen goedkoper zijn hebben ze deze nog liever dan die uit eigen land. Is pure geldklopperij en proberen zo lang mogelijk een negatief sentiment in de markt zien te houden.
fabiola 14 Oktober 2018
Pietje heeft gelijk, vlees wordt niet in koelhuizen opgeslagen ,gaat te gemakkelijk weg
ooit gelezen op deze site
ALS JE GESCHOREN WORDT ,MOET JE STIL ZITTEN !!!!!!
stoppende boer 16 Oktober 2018
alleen de vleesindustrie word hier beter van heus, niet de boer zowel nederlandse of belgische!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden