Shutterstock

Inside Varkens

Stabiele DCA Beursprijs 2.0 bij zeer ruim aanbod

19 Oktober 2018 - Wouter Baan - 3 reacties

Aan de dalende varkensprijzen is deze week een einde gekomen. Wat is de verwachting voor de komende weken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bodem op de varkensmarkt is deze week definitief bereikt. De Nederlandse slachterijen hielden de notering onveranderd en ook de Duitse varkensprijs (VEZG) bleef stabiel staan op €1,36 per kilo.

Slachterijen oefenen geen neerwaartse druk meer uit; tegelijkertijd is een prijsverhoging niet aan de orde. Een paar stabiele weken liggen waarschijnlijk voor de boeg, zoals dat historisch gezien gebruikelijk is in deze periode van het jaar.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De VEZG-notering in historisch perspectief. 

Ruim aanbod
Het varkensaanbod in Nederland is zeer ruim, zo merken veel varkenshandelaren op. Een aantal van hen krijgt het aanbod niet geplaatst. Slachterijen melden eveneens een ruim aanbod en stijgende slachtgewichten. 

De situatie op de vleesmarkt wordt omschreven als moeizaam. Wel hebben de noteringen voor vleesonderdelen een bodem gevonden, al wordt de Europese handel nog steeds 'verstoord' door goedkoop aanbod uit België. Buiten Europa is de afzet (volume) redelijk stabiel; de prijzen worden echter als tegenvallend omschreven.

DCA Beursprijs 2.0 te laag?
Door sommige handelaren wordt gezegd dat de DCA Beursprijs 2.0 te laag staat ten opzichte van de slachterij-noteringen. Anderen spreken dit tegen; wat dat betreft zijn de meningen in de markt verdeeld.

Wanneer we de DCA Beursprijs 2.0 vergelijken met de notering van Compaxo (beide exclusief btw) dan is dit een verschil van €0,07 per kilo. Dit verschil is ook het gemiddelde tot nu toe in 2018 (zie grafiek). Dit betekent dat de DCA Beursprijs 2.0 in principe niet lager staat dan in de weken hiervoor.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Het verschil tussen de DCA Beursprijs en de varkensprijs van Compaxo blijft. 

Hoewel sommige handelaren opteren voor een opwaartse correctie, blijft de DCA Beursprijs 2.0 (voor geslachte varkens) voor volgende week onveranderd staan op €1,27 per kilo. De prijs van levende varkens noteert stabiel op €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden