Shutterstock

Inside Varkens

Europese varkensmarkt terug in balans

24 Oktober 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De bodem onder de Europese varkensprijzen is terug. In veel alle landen muteren de noteringen zijwaarts. Er is een ruim aanbod van slachtrijpe varkens, maar ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen weken lieten de Europese varkensprijzen (ISN-prijsvergelijking) forse dalingen zien, die ontstaan is door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België. Zo daalde de Duitse notering in 6 weken tijd van €1,496 tot €1,306 per kilo. Met uitzondering van de Spaanse notering is de neerwaartse trend op de varkensmarkt deze week gestopt. De varkensprijs in Spanje levert deze week nog wel €0,03 in tot €1,437 per kilo.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Alleen de Spaanse varkensprijs daalt nog. 

Katholieke feestdagen
De forse prijsval kan een gezien worden als een margecorrectie van slachterijen. Met name de Duitse slachterijen oefenden in de afgelopen weken forse prijsdruk uit middels een ‘Hauspreise’. Inmiddels gaan geluiden door de markt dat de balans tussen de varkens- en vleesafzetprijzen is hersteld.

Slachterijen in Europa zijn namelijk bereid om het ruime varkensaanbod redelijk vlot op te nemen, al ontkomen sommige handelaren er niet aan dat varkens moeten worden doorgeschoven.

De kans dat de vleesmarkt op korte termijn aantrekt, lijkt uitgesloten. Vion deelde maandag mee dat een belangrijk deel van de vleesverwerkende industrie, met name in Zuid- en Oost-Europa, op donderdag 1 en vrijdag 2 november dichtzijn. Dit zijn Rooms-katholieke feestdagen.

Stabiele Internetbeurs 
Door de feestdagen wordt de reguliere vleesafzet volgende week doorbroken. Met de kennis van nu hoeft dit niet tot extra prijsdruk te leiden, maar liggen stabiele mutaties voor de hand.

Daar gaf ook de Internetbeurs dinsdagmiddag blijk van; de notering bleef onveranderd staan op €1,42 per kilo, waarbij 8 van de 14 partijen werden verhandeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden