Pali Group

Inside Varkens

Varkensprijs: voorzichtig meer optimisme

26 Oktober 2018 - Wouter Baan

Na een paar onstuimige weken lijkt de 'normale gang van zaken' terug op de varkensmarkt. Aantrekkende varkensprijzen vanaf medio november worden voor ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (VEZG) noteerde afgelopen woensdag voor de tweede week op rij onveranderd op €1,36 per kilo. De kans dat dit niveau in de komende week op de borden blijft staan, is aannemelijk. De prijsdruk van de afgelopen weken is gaan liggen, maar de weg naar boven kan (nog) niet worden ingeslagen. Mede omdat in bepaalde Duitse deelstaten komende donderdag 1 november  een slachtdag uitvalt in verband met Allerheiligen. Europabreed valt het varkensaanbod daarom ruim uit.

Overigens vierde de VEZG-notering afgelopen week haar 20-jarig bestaan. In oktober 1998 werd de notering gelanceerd en sindsdien heeft deze zich ontwikkeld als vaandrager op de Europese varkensmarkt. Bij de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften (VEZG) zijn 46 producentenverenigingen aangesloten die gezamenlijk wekelijks de adviesprijs voor hun rekening nemen.

Voorzichtig optimisme
Voor 2019 zijn de vooruitzichten nog onzeker, al valt er voorzichtig wat optimisme te bespeuren. Slachterijen laten weten dat Chinese importeurs in het eerste kwartaal van 2019 om grotere volumes vragen. Dit geluid komt overeen met de prognose die het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) recent publiceerde. De effecten hiervan op de varkensprijs laten echter nog op zich wachten.

De komende weken moet blijken, of de varkensprijzen aantrekken richting de feestdagen. Op voorhand wordt dit in elk geval niet uitgesloten. Tegelijkertijd is de ondertoon op de vleesmarkt nog wat nerveus; zo heeft de Verenigde Staten (VS) de import van Pools varkensvlees stopgezet in verband met Afrikaanse varkenspest in dat land. Dit zorgde in de afgelopen week voor wat meer aanbod op de spotmarkt. Ook de situatie in België blijft onzeker.

De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor de komende week staan op €1,27 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft gelijk op €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden