Shutterstock

Inside Varkens

Ontsnappingspoging op varkensmarkt mislukt

9 November 2018 - Wouter Baan - 11 reacties

Om in wielertermen te spreken: de ontsnappingspoging op de varkensmarkt is mislukt. Gaat dit er alsnog van komen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen in Noordwest-Europa zitten vaster dan gedacht en ook de Internetbeurs in Duitsland is weer terug bij af. Verdeeld over 2 dagen verloor de graadmeter €0,05 tot €1,41 per kilo.

Geen prijsverhogingen
Duitse slachterijen zijn niet tot prijsverhogingen te bewegen, want onder druk van Vion en Tönnies bleef de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) woensdagmiddag 7 november staan op €1,36 per kilo. Aan het begin van de week werd nog gerekend op een verhoging tot misschien wel €0,05.

De handelaren en varkenshouders ervaren de gelijkblijvende prijs als een tegenvaller en daarmee is de optimistische stemming in aanloop naar de maand december alweer deels verdwenen.

De opleving voor Kerst, zoals die in 2016 plaatsvond, is dit jaar nog niet ingezet. 

Stijgende gewichten
De slachtcijfers zijn al weken hoog, waarbij het gemiddelde slachtgewicht verder oploopt. Afgelopen week zijn er 315.000 varkens geslacht, met een gemiddeld gewicht van 97 kilo. Historisch gezien kan verwacht worden dat de slachtcijfers tot Kerst dergelijke niveaus blijft aantikken.

De handelaren melden dat ze de varkens beter geplaatst krijgen dan een paar weken geleden. Dit wijst op een vlottere vleesafzet. De slachterijen melden dat de afzet van de diverse onderdelen (voorstuk en hammen) prima verloopt, maar tegelijkertijd is het aanbod in Europa ruim en dat dempt prijsverhogingen.

Wanneer de slachterijen prijsverhogingen proberen te forceren, leidt dat waarschijnlijk tot afbestellingen. Dit verklaart waarom de varkensprijzen op slot zitten.

Lagere Beursprijs 
Historisch gezien is het goed mogelijk dat de varkensprijzen de komende weken alsnog aantrekken, al zijn signalen die daarop wezen uitgewist. De DCA Beursprijs 2.0 corrigeert deels de verhoging van vorige week en noteert voor geslachte varkens €1,28 per kilo (-€0,01). De prijs van levende varkens corrigeert eveneens met €0,01 en komt daarmee op €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden