Shutterstock

Inside Varkens

Slachterijen schakelen terug in tempo

14 December 2018 - Wouter Baan

Richting Kerst worden doorgaans veel varkens geslacht. Dat is ook dit jaar het geval, zo wijzen slachtcijfers uit. De komende weken wordt het echter lastiger om de varkens geplaatst te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederlandse slachterijen hebben in de afgelopen week in totaal 337.000 varkens geslacht, terwijl in de week daarvoor al 332.000 varkens aan de haak hingen. Slechts 2 keer eerder werden er zoveel varkens geslacht in 1 week. Het gemiddelde slachtgewicht toont afgelopen week een forse daling van 30 gram tot 96,80 kilo.

De hoge slachtcijfers corresponderen met de geluiden uit de markt, die zeggen dat de slachterijen op volle toeren draaien. Ook deze week is dat nog het geval; doorgaans piekt het slachtcijfer in week 50, waardoor een nieuw slachtrecord binnen handbereik is. Deze staat nu op 343.000 varkens (week 50, 2017).

Doorgaans piekt het cijfer in week 50, waarmee een record binnen handbereik is. 

Zeugenprijs fors lager 
De komende weken wordt dat anders. De handelaren geven aan dat er bij diverse slachterijen in Nederland en Duitsland minder plaatsingsruimte is. Symbolisch hiervoor is de zeugenprijs van Tönnies die deze week €0,09 moest inleveren tot €0,75 per kilo. De slachterijen willen daarnaast voor Kerst nauwelijks nog zeugen slachten, omdat de vleesverwerkende industrie de komende weken fors minder vlees afneemt.

De handelaren geven aan dat het een tegenvaller is als de varkensprijzen dezelfde richting kiezen als de zeugenprijzen. De hoop is dat de prijs in de laatste weken van het jaar geen kleerscheuren oploopt; mede omdat de marges bij de slachterijen goed schijnen te zijn. Tegelijkertijd is er sprake van een ruim varkensaanbod dus er zit wel wat druk in de markt.

Internetbeurs verder omlaag 
De mutatie die de Internetbeurs vrijdag 14 december maakt, geeft nog geen aanleiding een forse prijscorrectie te verwachten. Wel levert de notering opnieuw €0,01 in tot €1,40 per kilo. De afnamebereidheid is laag, gezien slechts 4 van de 13 aangeboden partijen zijn verhandeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden