Shutterstock

Inside Varkens

Biggenprijzen geven sterk signaal af

17 December 2018 - Wouter Baan

Ook in de laatste week voor Kerst zet de DCA BestPigletPrice (BPP) een verhoging weg. Dit kan gezien worden als een sterk signaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat er de afgelopen weken veel varkens zijn geslacht, is duidelijk op de biggenmarkt merkbaar. Er is namelijk veel plaatsingsruimte beschikbaar die vleesvarkenshouders direct weer opvullen met nieuwe biggen.

Goede export
Handelaren zeggen dat ze de biggen gemakkelijk geplaatst krijgen; niet alleen in Nederland, maar ook op buitenlandse afzetmarkten. Het is ook niet verwonderlijk dat de Duitse biggenprijs blijft stijgen. De Nord/West-notering schrijft in de afgelopen week een plus van €1 tot €35,50 per big en de trend voor deze week wijst eenzelfde verhoging aan. Ook de afzet naar Spanje wordt als goed omschreven, al worden de aantallen van vorig jaar niet gehaald.

De weerstand van vleesvarkenshouders neemt wel toe, deels omdat de biggenprijzen al weken stijgen en deels ook omdat de varkensprijs flink achterblijft. Ondanks de toenemende weerstand, opteren de handelaren bij DCA-Markets opnieuw voor een verhoging van de DCA BestPigletPrice. De notering stijgt met €1 tot €36 per big.

Sterk signaal
Dat zowel de Duitse Nord/West als BPP in week 51 een verhoging (gaan) wegzetten, kan gezien worden als een sterk signaal. In de afgelopen jaren gebeurde dit namelijk niet, maar werd deze vanaf week 50 onderbroken tot na de jaarwisseling. Wel merken handelaren op dat de vraag momenteel wel wat afzwakt, vooral door de feestdagen.

De DCA BPP zet ook in week 51 een verhoging weg. 

Vion: stabiel
De varkensprijs bij Vion blijft staan op €1,35 per kilo. De slachterij spreekt over een zeer ruim aanbod en hoge slachtgewichten. Daaruit kan worden opgemaakt dat er aanbodsdruk zit. De vleesafzet stuit vanaf halverwege deze week op logistieke beperkingen, waardoor er naar verwachting prijsdruk op diverse vleesonderdelen (hammen en middenstuk) optreedt. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden