Shutterstock

Inside Varkens

In Duitsland worden de biggen steeds schaarser

4 Februari 2019 - Wouter Baan - 13 reacties

De stabiele prijsontwikkeling op de varkensmarkt remt de vraag naar biggen niet af. Het krappe aanbod komt zelfs weer duidelijker tot uiting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenmarkt blijft in het teken staan van een krap aanbod, vooral op de vrije markt zijn de biggen schaars. Ook binnen de vaste koppelingen houdt het aanbod niet over, al zijn er nog geen 'grote gaten' gemeld.

Onzekerheid beteugelt vraag
De vraag is er wel, maar het loopt (nog) geen storm. Wel is de vraag, in vergelijking tot de weken hiervoor, minimaal gelijk en wellicht zelfs wat verbeterd. Dit ondanks dat de varkensprijzen nog geen aanstalten naar boven maken.

De onzekerheid over op welke niveau de varkensprijs over 4 maanden noteert, blijft groot. Vion houdt de varkensprijs deze week gelijk op €1,39 per kilo. De slachterij noemt opnieuw het ruime aanbod en spreekt ook over dalende afzetprijzen van bijproducten in China.

Vertraging in Duitsland
In Duitsland is het krappe biggenaanbod steeds beter zichtbaar. Er doen geluiden de ronde dat de grotere partijen soms niet meer leverbaar zijn, waardoor de vleesvarkenshouders op hun geduld worden beproefd. De Nord/West-notering kijkt opnieuw omhoog, al zijn die verhogingen vrij bescheiden. De biggenprijs plust met €0,50 tot €39,50 per big en de verwachting is dat volgende week eenzelfde prijsstijging op de borden staat.

Regionaal gezien stijgen de prijzen harder. De notering in de deelstaat Sleeswijk-Holstein stijgt bijvoorbeeld met €1 tot €45 per big (á 28 kilo). De Nederlandse biggenexporteurs maken dan ook melding van een goede export naar Duitsland en ook de Spaanse vraag valt niet tegen. 

BPP weer een veertiger
De algehele conclusie is dat de biggenprijs wordt gedreven door krapte. De DCA BestPigletPrice stijgt deze week daarom met €0,50 tot €40 per big. De laatste keer dat de notering een 'veertiger' genoemd kon worden, was in juni 2018.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden