Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs eindelijk vlot getrokken

15 Februari 2019

Staan we aan de vooravond van een mogelijke stijging van de varkensprijzen, of blijft de markt in de modus van zijwaartse bewegingen? Na weken van stabilisatie, lijkt de kans op een verhoging groter dan ooit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de Internetbeurs vorige week fors moest inleveren (van €1,49 naar €1,43), krabbelt de beurs nu langzaam op. De Internetbeurs van vrijdag 15 februari kwam uit op €1,46, met 13 van de 15 partijen verhandeld. Ten opzichte dinsdag 12 februari is het een stijging van €0,02 en daarnaast is er een betere verhouding van het aantal verkochte partijen (86% tegenover 50%).

Daarentegen lijken de Duitse varkenshouders de moed niet op te geven. De Nord/West-notering is deze week niet veranderd (€1,40), waardoor de varkenshouders de druk richting de slachterijen erop willen houden.

Duitsland zwicht
De slachterijen hielden voet bij stuk, zowel in Duitsland als in Nederland waren in eerste instantie geen mutaties waar te nemen in de prijsstelling. De Duitse slachterijen houden moeite met de vleesverkoop en naar eigen zeggen vormt het gesubsidieerde aanbod van Spaans en Amerikaans vlees een struikelblok voor hogere vleesprijzen. Daardoor zou er geen ruimte voor een verhoging van de varkensprijzen zijn. Uiteindelijk hebben de Duitse slachterijen toch de mutatie van de Nord/West van vorige week (+€0,04) gevolgd, al was het dan onder protest.

De situatie in Nederland verandert komende week, want de opgaven van handelaren zijn bijna allemaal naar boven gericht. En daarmee komen de varkensprijzen eindelijk uit de schuilkelder. Dit heeft te maken met de verhogingen van de varkensnoteringen in Europa. Daarnaast speelt het krimpende aanbod mee; dit jaar duurde het langer om de 'varkensprop', als gevolg van de feestdagen verwerkt te krijgen. Echter, nu gloort er toch licht aan de horizon.

Bovendien helpt de krapte in het biggenaanbod mee, waardoor mesters minder haast lijken te maken om aanbod te geven. Overigens wordt nog wel volop gebruik gemaakt van de gretigheid van Duitse slachterijen naar varkens, om zodoende penibele situaties het hoofd te bieden.

Vlees duurder verkocht
In de vleesafzet wordt voor komende week voor steeds meer onderdelen geplust. De duurdere onderdelen (haas en kophaas) blijven waarschijnlijk wel onveranderd, net zoals de ribben en levers. De middels en de buiken zouden maximaal €0,01 duurder kunnen worden, terwijl de plus voor de hammen, procureurs, schouders, spek en wangen varieert van €0,01 tot €0,07. Omgerekend naar het hele karkas een plus van zo'n €0,02. Achteraf gezien zijn ook deze week de vleesprijzen met €0,02 geplust, waardoor het vlees richting een positieve mutatie gaat van €0,04.

De DCA Beursprijs 2.0 gaat mee in de prijsstijging voor varkens, zoals die in de omringende landen zichtbaar is. Voor de geslachte varkens komt de plus uit op €0,03, waardoor de prijs naar €1,32 stijgt. De levende varkens stijgen met €0,02 minder, waardoor de prijs op €1,06 uitkomt.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden