Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs nog niet rijp voor tweede verhoging

22 Februari 2019 - Wouter Baan

Na een zeer lange stabiele periode hebben de varkensprijzen in Europa de eerste stap naar boven gezet. Hoewel het aanbod krap uitpakt, ontbreekt het aan slagkracht om ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het krappe Duitse varkensaanbod heeft in de afgelopen weken in geheel Europa stijgende noteringen weten te bewerkstelligen. Ook in Nederland en Denemarken kleuren de (slachterij)noteringen groen, en ook de Spaanse varkensprijs zit in de lift.

Duits aanbod blijft krap
Het aanbod is ook in Nederland volgende week ruim toereikend voor de vraag. In Duitsland wordt echter opnieuw melding gemaakt van een krap aanbod; al zijn er wel meer varkens dan in de afgelopen weken, toen de slachtcijfers flink terugliepen. In week 6 en 7 dook de teller zelfs onder de 950.000 slachtingen. Wanneer er weinig varkens zijn geslacht, komen er minder karkassen beschikbaar. Van tekorten is overigens geen sprake, maar de aanvoer slinkt wel.

Het zorgt ervoor dat de slachterijen nu een vuist kunnen maken tegen de inkopende partijen, die in de eerste weken van dit jaar veel weerstand hebben geboden. Ondertussen hebben diverse vleesnoteringen een bodem gevonden, maar tegelijkertijd ligt de weg naar boven (nog) niet open. Dat de varkensprijzen al gestegen zijn, zorgt bij sommige slachterijen ook voor wat chagarijn; temeer omdat de export wat tegenvalt.

Geen hogere Beursprijs
Hoewel het Duitse varkensaanbod krap uitpakt, is het onwaarschijnlijk dat de varkensprijs op korte termijn opnieuw een verhoging afdwingt. Daarvoor is de markt simpelweg nog niet rijp. Slachterijen laten weten dat het op de vleesmarkt aan impulsen ontbreekt. Dit komt mede door het feit dat in diverse Europese landen dit weekend Carnaval wordt gevierd en het daardoor in de vleeshandel wat stiller is.

De Internetbeurs bleef vrijdag 22 februari al stabiel en uit de opgaven bij DCA-Markets blijkt dat handelaren voor een stabiele DCA Beursprijs 2.0 pleiten. De notering voor geslachte varkens blijft staan op €1,32 per kilo. De levende varkens noteren stabiel op €1,06 per kilo. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden