Shutterstock

Inside Varkens

Reputatieschade nekt biggenexport in Polen

12 Maart 2019 - Wouter Baan

De Deense varkenssector heeft in Polen een goede afzetmarkt voor de biggen. De Nederlandse afzet richting Polen slinkt echter juist snel, terwijl de afzet naar Spanje blijft verbazen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Denemarken exporteerde in 2018 6,59 miljoen biggen naar Polen, wat een stijging is van 6% in vergelijking tot 2017. Daarmee is Polen momenteelde op 1 na grootste afzetmarkt voor Deense biggen. Duitsland importeerde vorig jaar 6,61 miljoen Deense biggen, waarmee het land de belangrijkste afnemer is. Desalniettemin kromp de afzet naar Duitsland met ruim 2%.

Aangezien de Deense biggenexport naar Polen al jaren stijgt, lijkt het een kwestie van tijd tot de rollen worden omgedraaid. Per saldo exporteerde Denemarken vorig jaar 14,8 miljoen biggen, een stijging van 1,3%. Naast Duitsland en Polen zijn Italië en Nederland de grootste afzetmarkten.

Minder Nederlandse biggen naar Polen
Hoewel Polen ook een kansrijke afzetmarkt voor Nederlandse biggen kan zijn, krijgt onze export daar steeds minder voeten aan wal. Afgelopen jaar exporteerde Nederland 'slechts' 133.000 biggen naar Polen, een daling van 32% vergeleken met 2017. De Nederlandse big kampt in Polen met reputatieschade, omdat er in het verleden te lichte biggen zijn gedumpt; daar plukt de Deense biggenexport de vruchten van.

Ook de Nederlandse afzet richting Duitsland toont een daling. Afgelopen jaar importeerden onze oosterburen 4,36 miljoen biggen, wat een daling is van bijna 3%. Daarentegen steeg de totale Nederlandse biggenexport wel met 4,5% tot 6,95 miljoen. Deze toename is te danken aan de afzet naar Spanje, die in 2018 met bijna 200% pluste tot 946.000.

Spaanse export geen incident
De Spaanse importdrift over 2018 lijkt geen incident te zijn, want ook dit jaar loopt de export uitstekend. In de eerste 6 weken van dit jaar zijn zo'n 135.000 biggen naar Spanje geëxporteerd. Dat is 7,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden