ForFarmers

Nieuws Jaarcijfers 2018

Jaarcijfers ForFarmers duwen beurskoers omlaag

13 Maart 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

Hoewel de omzet van ForFarmers over 2018 met ruim 8% steeg naar €2,4 miljard, toont de operationele winst juist een daling. De mindere prestaties zorgen voor bezorgde gezichten bij de beleggers. Om het tij te keren, verdwijnen er ruim 100 banen bij het veevoerconcern.

ForFarmers gaf voor de jaarwisseling al een winstwaarschuwing af, en dus maakte het concern al voortijdig melding van de mindere resultaten. De operationele winst (EBITDA) is een belangrijke financiële parameter van het beursgenoteerde veevoerconcern. Deze noteert, na een correctie van de negatieve valuta-effecten, een min van 1,3% tot €100,1 miljoen.

Overnames
Dat is flink lager dan in 2018, want toen nam de EBITDA nog met 8,3% toe. De brutowinst toont wel een groei: van 5,6% tot €443,4 miljoen. Dit wordt grotendeels aangejaagd door de 4 overnames die ForFarmers afgelopen jaar deed. Dit krikte ook de omzet ook omhoog, al zegt dat getal weinig over hoe het veevoerbedrijf presteert.

Mede door de overnames steeg de volumeafzet met 4,9% naar 10 miljoen ton, al groeide het concern ook op autonome kracht. Het voervolume in Nederland plust met 2,8% tot 4,54 miljoen ton. Dat is op zich een knappe prestatie, gezien zowel de Nederlandse rundvee- als de varkensstapel in het afgelopen jaar behoorlijk is uitgedund.

Droge zomer 
ForFarmers spinde echter geen garen bij de langdurige droogte van de afgelopen zomer. Het zorgde voor stijgende voergrondstofkoersen, welke niet tijdig doorberekend konden worden in de voerprijzen. Daarbij werd het logistieke apparaat verstoord door de lage waterstanden op de aanvoerroutes naar de fabrieken.

CEO Yoram Knoop spreekt dan ook van een jaar met 2 gezichten. Zo trad ForFarmers toe tot de Poolse markt, wat gezien wordt als een strategische stap voor de toekomst. Tegelijkertijd zorgde de extreem droge zomer op de thuismarkten dus voor logistieke problemen, en daardoor hogere kosten. 

Banen op de tocht 
Het ziet er daarentegen niet naar uit dat ForFarmers het tij heeft gekeerd, want het bedrijf geeft aan dat de operationele winst waarschijnlijk ook in de eerste helft 2019 fors lager uitpakt. Door de mindere resultaten wil het concern dit jaar €10 miljoen aan kosten besparen.

De meest in het oog springende maatregel is daarbij dat er tussen de 125 en 150 voltijdsbanen gaan verdwijnen, verdeeld in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Dit is circa 6% van het totale personeelsbestand. 

Aandeel krijgt flinke tik
ForFarmers heeft daarnaast laten weten dat het de komende maanden €30 miljoen wil uittrekken voor de opkoop van eigen aandelen. Hoewel beleggers zich waarschijnlijk zorgen maken over de mindere resultaten, is dit voornamelijk een maatregel die de beurskoers kan steunen. 

Toch kreeg het aandeel van ForFarmers woensdagochtend 13 maart een flinke tik toen de handel op het Damrak in Amsterdam van start ging. Een half uur na opening noteerde de koers ongeveer 10% lager op €7,43 per aandeel, het laagste niveau in 2 jaar tijd. Over 2018 krijgen beleggers een dividend uitgekeerd van €0,30 per aandeel, wat gelijk is aan 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
agrifurby 13 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881660/jaarcijfers-forfarmers-duwen-beurskoers-omlaag]Jaarcijfers ForFarmers duwen beurskoers omlaag[/url]
Forfarmers, welkom in de achtbaan van de aandeelhouders met hun korte termijn belangen die net zo lang duren als het crescendo gaat. Waarschijnlijk herkent de top zichzelf dit niet in dit beeld omdat ze zelf ook zo behept bent met die graaicultuur. Hopelijk levert bestuur en directie hun eigen salaris in ten behoeve van die 100 gezinnen die nu de dupe zijn.
Joep 13 Maart 2019
Afslanken in noordwest Europa en groeien in oa Oost Europa.
business 13 Maart 2019
De Nederlandse agrosector moet geld verdienen en groeien. Dat doen we door in Nederland te ontwikkelen en in het buitenland te bloeien. Als dat dan ten koste gaat van Nederlandse boeren is dat jammer. Nederland is altijd een uitstekend land geweest voor de agrosector om zich te ontwikkelen. Nederlandse boeren zijn makkelijk over te halen tot investeringen, ook de wet- en regelgeving die leiden tot die investeringen helpen daarbij. De winst daarvan kunnen we nu investeren in het buitenland, en zo de aanjagersrol vervullen van de ontwikkeling van de landbouw in gebieden met ongekende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Polen.
F_Hermsen 13 Maart 2019
De vraag is of Nederlandse voerleveranciers in het buitenland wel zo'n dominante rol kunnen spelen in de productie van dierlijke eiwitten. In oa Nederland hebben ze de productiemethode van dierlijke eiwitten zo naar hun hand kunnen zetten zodat ze zelf zoveel en optimaal mogelijk winst konden maken. Dat lukt in het buitenland alleen als ze zelf een belang nemen in boerenbedrijven, anders heb ik er weinig vertrouwen in.
luchtbel 14 Maart 2019
Hoeveel verlies zullen de varkensklanten van FF in totaal gedraaid hebben. En dan weet FF toch nog winst te maken. De verliezen van de helen keten dumpen bij de boer zodat ze toch nog winst kunnen maken. Onhoudbaar systeem!!!! Wanneer barst de luchtbel!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden