Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Luxemburg bouwt hek om AVP te voorkomen

25 Maart 2019 - Tim Roetman

Luxemburg wil een hek bouwen op de grens met België. Zo wil het land een uitbraak van Afrikaanse varkenspest voorkomen; de dierziekte heerst namelijk al maanden in buurland België. Het hek moet uiteindelijk 8 kilometer lang worden.

Wanneer in een land Afrikaanse varkenspest uitbreekt, dan krijgt dat land vaak meerdere handelsrestricties opgelegd. Dit heeft flinke gevolgen voor de export vanuit een land. Luxemburg wil dus koste wat kost voorkomen dat de dierziekte vanuit België het land binnen kan komen.

In België zijn inmiddels al 694 wilde zwijnen geïnfecteerd met Afrikaanse varkenspest, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Daarentegen neemt het tempo van de verspreidingen wel af. Hoewel er nog geen varkenshouderijen zijn getroffen, is de export van varkensvlees flink afgenomen.

Bestrijdingsplan
In België wordt gewerkt met een systeem waarbij er 3 verschillende zones zijn (met betrekking tot de jacht op wilde zwijnen). In de kernzone en de bufferzone is jagen verboden. Daarbuiten, in de zogenaamde versterkte observatiezone, mag onder bepaalde voorwaarden worden gejaagd.

Op deze manier wil het land ervoor zorgen dat de dierziekte niet uit de kernzone en bufferzone ontsnapt, waardoor de andere delen in het land getroffen kunnen worden. Vervolgens roeit het virus zichzelf uit, omdat de overgebleven wilde zwijnen sterven als gevolg van het virus. Onlangs is er overigens wel een geïnfecteerd wild zwijn buiten de bufferzone aangetroffen, waarna het land de zone heeft uitgebreid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden