Shutterstock

Inside Varkens

Varkenstermijnmarkt wekt torenhoge verwachtingen

25 Maart 2019 - Wouter Baan

Op de varkensmarkt zijn alle ogen vandaag de dag gericht op China. Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten (VS) zijn de varkensprijzen in de achterliggende weken hard gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering op de Amerikaanse varkenstermijnmarkt, die genoteerd staat in Chicago (CME), ging afgelopen weken bijna lijnrecht omhoog. Zo steeg de koers van het junicontract in maart met 25% tot $0,95 per pound (0,45 kilo). Dat is het hoogste niveau sinds lange tijd.

Niet alleen de varkenstermijnmarkt laat een flinke stijging zien, want ook de fysieke Amerikaanse varkensprijzen zitten duidelijk in de lift. Zo pluste de Iowa/Minnesota-notering de afgelopen weken met ruim $0,35 tot $1,36 per kilo (20 maart), waardoor de prijs afwijkt van het seizoenspatroon. De noteringen stijgen weliswaar bijna altijd in het voorjaar, maar dit jaar is de opmars eerder ingezet dan in andere jaren. Bovendien gaat de stijging veel sneller.

Varkenspest en handelsoorlog
De reden voor de opleving is het slinkende aantal varkens in China, wat veroorzaakt wordt door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in dat land. De verwachting is dat de Chinezen daardoor fors meer varkensvlees gaan importeren, en daar profiteren onder meer de Europese en Amerikaanse exporteurs waarschijnlijk flink van.

Dat China nog steeds een importheffing van 25% hanteert op Amerikaans varkensvlees (als gevolg van de handelsoorlog) staat een opleving niet in de weg. De export van Amerikaans varkensvlees (inclusief bijproducten) richting China kelderde over 2018 echter wel met bijna 30% tot ongeveer 350.000 ton, in vergelijking tot 2017.

Constructieve gesprekken
China en de VS hebben al langer gesprekken over het toeleggen van deze handelsoorlog. Hoewel er wordt gemeld dat deze gesprekken constructief verlopen, is er nog geen witte rook. Ondanks het concurrentienadeel met vleesexporteurs in de Europese Unie, denkt de VS te kunnen profiteren van de Chinese vraagopleving. Deze verwachting leeft ook in Brazilië en Canada, waar de varkensprijzen eveneens plussen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden