Shutterstock

Inside Varkens

Op de biggenmarkt komt 50 euro weer in zicht

25 Maart 2019 - Wouter Baan

De stijgende noteringen op de varkensmarkt geven de vraag naar biggen een enorme 'boost'. Wat is momenteel de situatie op de biggenmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ongeveer 20 weken terug bungelden de biggenprijzen nog op historisch lage niveaus, en was er nog weinig zicht op een prijsherstel. Inmiddels is duidelijk dat het aantal zeugen in Nederland en Duitsland behoorlijk is teruggelopen, terwijl de Chinese import van varkensvlees mogelijk gaat verdubbelen.

De vraag naar slachtrijpe varkens is medio maart extreem goed, waar de nu van biggenmarkt profiteert. Nu het zicht op hogere varkensprijzen is verbeterd, is vleesvarkenshouders er veel aan gelegen de hokken vol te krijgen. Op de vrije markt zijn losse koppels zodoende ronduit schaars, ook omdat ook andere Europese landen (zoals Duitsland) op zoek zijn naar biggen. Er zit daarom ook beweging in de toeslagen.

Duitse trend: +€2,50
In Duitsland is een onbalans tussen vraag en aanbod, en kunnen koppels niet tijdig worden geleverd. De Duitse biggenprijs (Nord/West-notering) noteert over de afgelopen week een verhoging van €1 tot €44 per big, al is het plafond nog lang niet bereikt. De trend voor deze week wijst op een verhoging van €2,50 per big.

Het Nederlandse aanbod was al niet ruim, en door de toenemende vraag wordt dit alleen maar krapper. Uit de opgaven bij DCA-Markets blijkt dat de Nederlandse varkenshandel opnieuw voor een grote verhoging pleit. De DCA BestPigletPrice plust met €2 tot €47 per big. Daarmee komt de grens van €50 weer in zicht en dat werd enkele weken geleden nog niet voor mogelijk gehouden.

Varkensprijs Vion
De varkensprijs van Vion heeft het gat, qua mutaties, met de DCA Beursprijs 2.0 weer gedicht. De slachterij verhoogt met €0,08 tot €1,55 per kilo en plust daarmee een centje harder die vorige week nog werd achtergehouden.

Vion spreekt van een krapper varkensaanbod en verbeterde omstandigheden op de vleesmarkt. De aantrekkende Aziatische vraag maakt dat ook de Europese onderdelen beter verkocht worden. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden