Shutterstock

Inside Varkens

Passend aanbod varkens, dankzij late paasdagen

12 April 2019 - Wouter Baan

De varkensmarkt heeft een aantal memorabele weken achter de rug, waarbij de prijzen flink wat terrein hebben gewonnen. Wat doet de DCA Beursprijs 2.0 voor komende week?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) legde de lat in week 15 nog wat hoger en pluste met €0,03 tot €1,73 per kilo. Dat prijsniveau staat in schril contrast tot de €1,40 die onlangs nog op de borden stond. De afdronk van een paar wilde weken is dan ook dat het fundament is gelegd voor goede varkensprijzen.

Weinig slachtrijpe varkens
Het aantal slachtrijpe varkens in Duitsland is nog altijd dun bezaaid. Dit wordt bevestigd door het dalende slachtcijfer. In de afgelopen week wist het slachtcijfer een nieuw dieptepunt neer te zetten: 890.021 varkens, met een gemiddeld gewicht van 97,99 kilo. Dit is nagenoeg gelijk aan dezelfde week vorig jaar, maar toen viel er wegens Pasen 1 slachtdag uit.

Pasen komt ook nu weer dichterbij. Op tweede paasdag (paasmaandag) staan de activiteiten in de Europese slachthuizen op een lager pitje, wat maakt dat het aanbod waarschijnlijk weer wat oploopt; temeer omdat de Duitse slachterijen op Goede Vrijdag soms niet slachten. Op woensdag 1 mei wordt in Duitsland 'De dag van de Arbeid' gevierd en dan wordt ook minder geslacht.

Dit betekent dat de Duitse slachterijen de komende 3 weken een tandje terugschakelen, waardoor het aanbod toeneemt. Vanuit het perspectief van de varkenshouder is het fijn dat Pasen dit jaar laat valt, waardoor de prijsrally van de afgelopen weken niet verstoord is.

Prijsrally
Ook in Nederland was afgelopen weken sprake van een prijsrally. Hoewel de ene slachterij wat later in actie kwam dan de andere, is er toch sprake geweest van een behoorlijke verhoging van €0,37 (exclusief btw) tot €0,38 (inclusief btw). De verhoging was echter met de vleesverkopen goed bij te benen, al zorgde de verhoging wel voor een gematigd varkensaanbod. In de komende week is het aanbod van varkens groeiende, deels doordat slachterijen minder nodig hebben.

De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens plust met €0,03 naar €1,65 en voor levende varkens wordt een prijsverhoging van €0,02 doorgevoerd. Hierdoor komt de prijs voor levende varkens uit op €1,34.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden