Shutterstock

Inside Varkens

Export varkensvlees gaat records verbreken

25 April 2019 - Tim Roetman - 4 reacties

De Europese Commissie verwacht dat de varkensvleesexport vanuit de Europese Unie flink gaat toenemen. Daarentegen is de verwachting echter ook dat de productie van varkensvlees zo goed als gelijk blijft. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Commissie heeft een kortetermijnprognoses gepubliceerd waarin de productie, consumptie en export voor de komende jaren wordt geschetst. Daarin staat onder meer dat de Europese Commissie verwacht dat de export van Europees varkensvlees in 2019 met krap 10% toeneemt tot 2,9 miljoen ton. Daarmee wordt het huidige record (2,8 miljoen ton in 2018) verbroken. De verwachting is dat de export in 2020 voor het eerst in de geschiedenis de grens van 3 miljoen ton passeert.

De stijging in de export, komt niet als een verrassing. China importeert sinds het begin van 2019 namelijk flinke hoeveelheden varkensvlees. De reden hiervoor zijn de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, waardoor in China inmiddels ruim 1 miljoen varkens zijn geslacht. Rabobank verwacht dat de Chinese varkensproductie dit jaar met maar liefst 35% slinkt.

Productie stijgt nihil
De Europese Commissie verwacht verder dat de varkensvleesproductie in de Europese Unie in de komende jaren nagenoeg stabiel blijft. Voor 2020 wordt gerekend op een varkensvleesproductie van 24,2 miljoen ton varkensvlees, wat 0,5% meer is dan in 2018. 

De varkensvleesconsumptie verliest wel terrein. De Europese Commissie verwacht dat het verbruik in 2020 uitkomt op 21,1 miljoen ton, wat zo'n 1% minder is dan in 2018. Dit betekent ook dat de consumptie per inwoner daalt van 32,6 kilo per jaar naar 32 kilo varkensvlees. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de consumptie in 2018 aanzienlijk hoger was dan de jaren daarvoor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden