Eigen foto

Nieuws Varkensanalyse 2019

'In Canada kunnen we onze ambities waarmaken'

30 Mei 2019 - Wouter Baan - 16 reacties

Edwin en Sandra Spruit hebben in het Canadese Alberta nu al bijna 20 jaar een varkensbedrijf. Door de jaren heen hebben ze uitgebreid en inmiddels boeren ze op 3 locaties. "In Canada kunnen we onze dromen en ambities waarmaken, terwijl dat in Nederland nooit had gekund."

Edwin en Sandra Spruit zijn geboren en getogen in de provincie Utrecht. Edwin komt van een melkveebedrijf en de ouders van Sandra hadden een hoveniersbedrijf. Sinds 2002 wonen ze in Canada en het echtpaar heeft 5 kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar.

Hoe zijn jullie in Canada beland?
"We zijn beiden in Canada op stage geweest. Het leven daar trok ons erg aan. Hoewel ik van een melkveebedrijf kom, heb ik nooit overwogen om melkveehouder te worden. Mijn broer heeft het bedrijf van mijn ouders overgenomen en ik heb sinds mijn zestiende op verschillende varkenshouderijen gewerkt. Nadat wij elkaar leerden kennen, wilden we graan samen een varkensbedrijf opstarten. Echter, gezien we met niets moesten beginnen, was Nederland geen optie. De locaties waren veel te duur. Toen zijn we ons gaan oriënteren op Canada. We hebben toen in Central Alberta, nabij de stad Red Deer, een klein varkensbedrijf kunnen kopen. Daar zijn we in 2002 met 250 zeugen begonnen."

Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder. Hoe ziet jullie varkensbedrijf er nu uit?
"We zijn inmiddels gegroeid naar 2.000 zeugen en 7.000 vleesvarkens, verdeeld over 3 locaties. In 2016 hebben we, circa 100 kilometer van onze hoofdlocatie, een vleesvarkensstal gekocht met 4.500 plaatsen. Daarnaast hebben we onlangs een vleesvarkensstal aangekocht met 2.500 plaatsen. We zijn in de loop van de jaren dus behoorlijk opgeschaald, maar onze ambities reiken nog verder. Dat we zo hard zijn gegroeid, was overigens niet de bedoeling. Het is zo gelopen. Wat we hier in de loop van de jaren hebben opgebouwd, zou ons in Nederland waarschijnlijk nooit gelukt zijn."

Alberta is vooral een akkerbouwgebied. Verbouwen jullie zelf ook graan voor het voer?
"We focussen ons alleen op de varkens en verbouwen dus zelf geen voergrondstoffen. De losse voergrondstoffen kopen we bij akkerbouwers in de buurt in, want dat scheelt fiks in de transportkosten. We beschikken over een voermolen om alles te grinden en mixen, waarna het in de silo’s wordt geblazen. Dit doen we omdat we in poedervorm voeren."

Dus jullie missen Nederland niet?
"We zitten hier goed, al missen we Nederland soms wel. Daarentegen is onze hoofdlocatie in Red Deer niet per se een Canadees varkensbedrijf te noemen. Ons bedrijf ligt namelijk aan de rand van de stad. Je zou daarom kunnen zeggen dat we boeren op een Nederlandse locatie. Dat is tevens de reden dat we dit bedrijf destijds hebben kunnen kopen. Dat we dicht bij de stad zitten, heeft ook veel voordelen. Zo kunnen we makkelijker aan personeel komen. Bovendien zijn alle voorzieningen, zoals we dat vanuit Nederland gewend zijn, relatief dichtbij."

Hoe hebben jullie de afzet georganiseerd?
"Ons varkensbedrijf is niet gesloten en we groeien alle biggen tot 25 kilo. Een deel van de biggen mesten we zelf af. Na 4 maanden worden ze als vleesvarken afgezet via marketingplatform 'Western Hog Exchange'. Het andere deel van de biggen wordt via een vaste koppeling afgezet bij een vleesvarkenshouder verderop. In Alberta heb je veel familiebedrijven met een paar 100 zeugen en ook veel integraties met circa 10.000 varkens. Ons bedrijf en het vleesvarkensbedrijf van onze vaste koppeling horen in beide categorieën niet thuis. We zijn daarom min of meer op elkaar aangewezen."

Verkopen jullie de biggen op een notering, of verloopt de handel in Canada anders?
"Wij hebben hier geen biggennotering. Samen met onze vaste koppeling hebben we een formule opgezet waarbij we het verlies of de winst delen. De biggenprijs die wij ontvangen, is gebaseerd op de vleesvarkensprijs. Aangezien er een tijdsverloop is van 4 maanden, wordt de biggenprijs in eerste instantie gebaseerd op de 'Hog futures'. Naderhand vindt er een correctie plaats op basis van de fysieke varkensprijzen."

Welke verschillen zijn er nog meer tussen de varkenssector in Canada en Nederland?
"Ook hier worden regels aangescherpt, al geeft de Canadese regering wel meer tijd daarop in te spelen. In Europa is het bijvoorbeeld al sinds 2013 verplicht dat de dragende zeugen groepshuisvesting krijgen, waar dat in Canada pas vanaf 2024 geldt. Aangezien de varkenssector in Europa vooroploopt, oriënteren wij ons ook daar voor advies. Het zou niet logisch zijn om een Canadees om advies te vragen, terwijl in Nederland veel vraagstukken al beantwoord zijn."

In Nederland zijn de prijzen gestegen door betere afzetmogelijkheden richting China. Hoe zit dat bij jullie?
"Ook hier zijn de prijzen onlangs aangetrokken, waardoor deze inmiddels een stuk beter zijn dan een paar maanden geleden. De varkensprijzen in Canada bewegen mee met het sentiment op de wereldmarkt, waardoor wij ook veel schommelingen ervaren. Het jaar 2018 was een matig tot slecht jaar, dit jaar wordt hopelijk beter."

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit artikel is een ingekort onderdeel uit de varkensanalyse van 2019. De abonnees van Boerenbusiness Varkens & Voer Pro hebben deze onlangs ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met Varkens & Voer Pro krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Kjol 31 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882476/in-canada-kunnen-we-onze-ambities-waarmaken]'In Canada kunnen we onze ambities waarmaken'[/url]
Daar worden boeren gewaardeerd, eenmaal van de vrijheid daar geproefd te hebben en je kunt/wilt nooit weer naar Nederland.
Bianca Vergunst 31 Mei 2019
Enorm veel mogelijkheden in Canada!
Zelf wonen we in de provincie Manitoba sinds 2009, en dus ver hebben we elke droom waarheid kunnen maken.
Goede inkomens, vrijheid, verse lucht, veel ruimte om ons heen, en het is hier dus heerlijk!
Voor boeren zijn er veel mogelijkheden, en de overheid werkt hier gewoon mee!
In verband met leeftijd / pensionering en geen jongere opvolging zijn er regelmatig boerderijen met veel land en mogelijkheden te koop.
Ook zijn er in deze omgeving diverse Nederlandse families around die u meer informatie zouden willen geven:
We zijn maar een emailtje van u verwijderd en informatie over emigreren is available.
:)
Bianca Vergunst 31 Mei 2019
Bianca.vergunst@gmail.com voor meer informatie op bovenstaande reactie :)
hans 31 Mei 2019
Bianca, je schrijft:

"Goede inkomens, vrijheid, verse lucht, veel ruimte om ons heen, en het is hier dus heerlijk!
Voor boeren zijn er veel mogelijkheden, en de overheid werkt hier gewoon mee!
In verband met leeftijd / pensionering en geen jongere opvolging zijn er regelmatig boerderijen met veel land en mogelijkheden te koop."

Waarom zie ik hier een zichzelf tegensprekend Iemand?
Abonnee
Kjol 31 Mei 2019
@hans, Canada is enorm groot, ook daar zijn kinderen die iets anders gaan doen, er zijn daar ook buiten de landbouw enorme kansen.
hans 31 Mei 2019
Kjol, enorme kansen daar, jazeker.
Alleen kom je dat land niet zomaar in ......

Vroeger, toen Nederlandse boeren nog iets te verkopen hadden, en met een fortuintje zich daar konden vestigen ... Boeren die wisten wat werken was, en verantwoord investeren ....

En die kansen die er zijn, daar weten de Canadezen zelf ook wel weg mee. Al laat ook hun regering de melkveehouderij daar straks in de steek. Meer productie, exporteren, het land van deviezen voorzien .....
Abonnee
Kjol 1 Juni 2019
Valt mee, je moet aan een paar eisen voldoen wat logisch is. Het land blijft altijd boervriendelijk, maak je daar maar geen zorgen over.
schoenmakers1 1 Juni 2019
de wereld wordt steeds gekker, als ik het goed heb wordt volgens het artikel daar ook de groepshuisvesting verplicht, dus ze zijn wel iets later, maar het zit er ook allemaal aan te komen
B 1 Juni 2019
Groepshuisvesting werkt op ons bedrijf al 18 jaar uitstekend. Voor de varkens en voor ons zelf.

Het enige nadeel van wet en regelgeving is dat het bedrijfsleven dat weer aangrijpt om geld aan te verdienen, het is een verdienmodel geworden.
schoenmakers1 1 Juni 2019
ik zeg ook niet dat het niet kan werken, maar als regelgeving totaal leidend wordt in bedrijfsvoering blijft er voor ondernemers schap niet veel meer over, en dan ook nog de verplichte datums, er wordt onvoldoende rekening gehouden met levensduur en dergelijke
hans 1 Juni 2019
Las net op nu.nl het volgende

https://www.nu.nl/buitenland/5917860/canadees-overheidsonderzoek-dood-van-inheemse-vrouwen-is-genocide.html#coral_talk_wrapper



"Een nationaal onderzoek van de Canadese overheid naar de vermissing en dood van honderden inheemse vrouwen bestempelt de kwestie als een 'Canadese genocide'.

Het onderzoeksresultaat lekte vrijdag (lokale tijd) uit via de zender CBC. In het 1.200 pagina's tellende document staat beschreven hoe inheemse vrouwen decennia lang mikpunt waren van geweld en kolonialisme.

Volgens de onderzoekers zijn zeker 1.200 vrouwen uit de inheemse gemeenschap sinds 1980 vermist geraakt of vermoord. Ze stippen echter aan dat de getallen nooit definitief kunnen worden. Volgens belangengroepen gaat het werkelijke aantal slachtoffers richting de vierduizend."

Wanneer ik de termen boervriendelijke regering, kolonialisme en Canadese genocide op inheemse bevolking bij elkaar optel, zet ik toch wel vraagtekens bij de "enorme kansen" die er voor de boeren zijn in dat land.
Piet 1 Juni 2019
Hans, je moet niet al het geschrevene geloven, de helft is ruim voldoende. En Schoenmakers, je kunt telkens wachten op wetgeving, niets mis mee. Je kunt ook vooruitzien en anticiperen, zo weet ik nu al zeker dat de zeug binnen 10 jaar ook los in het kraamhok moet en wellicht cyclusrond.
Abonnee
varkenshouder 1 Juni 2019
Mooie berichten over Canada. Vaak moet je tussen de regels doorlezen en dan zie je ook een keerzijde. Ga je voor geld en goed zoek je geluk daar. Is er meer o.a. familie en vrienden en je hoop ook nog eens oud te mogen worden dan heeft dat een keerzijde. De eerste generatie begint normaal goed omdat er geld mee moet komen de tweede generatie kijkt vaak met argusogen naar de volgende generatie die het land binnenkomt met geld en alles extra duur maakt zodat ook bedrijfsopvolging niet vanzelf gaat. Elk land kent zijn voor en nadelen.
Kjol 1 Juni 2019
Moet nog maar gebeuren dat de 2e generatie in NL boer kan worden, verkijk je niet op het beleid wat uitgerold wordt. Zeker de intensieve veehouderij zal fors krimpen.
Jos 2 Juni 2019
In welk land je ook wil boeren, de enige manier omdat toekomst bestendig te doen is je bedrijf zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van de voerindustrie, en de rest van de periferie.
Grondstoffen voor je voer zelf inkopen of verbouwen. En laat je geen overbodige producten aansmeren.
Wanneer het management op orde is hebben biggen die bij de zeug liggen voldoende aan zeugenmelk. Toch worden tal van overbodige voerproducten verkocht voor die groep biggen.
2 Juni 2019
Juist Jos met vakmanschap kun je nog extra winst behalen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden