Shutterstock

Inside Varkens

Blijven slachterijen de verhogingen negeren?

17 Mei 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

Het is een interessante week op de varkensmarkt. Terwijl de varkensprijzen in Duitsland stijgen, lieten alle slachterijen in Nederland de notering ongemoeid. Dit ondanks dat de DCA Beursprijs afgelopen week steeg. Hoe reageert de notering hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen week is duidelijk geworden dat de Nederlandse- en Duitse varkensmarkt 2 aparte markten zijn. Nederlandse slachterijen zeggen dat hogere noteringen niet verantwoord zijn, op basis van de vleesprijzen. Dat de prijzen in Duitsland wel stijgen, komt omdat slachtrijpe varkens daar schaars zijn, zo luidt het argument.

Zelfs na 3 gebroken weken (Goede Vrijdag, Pasen en Dag van de Arbeid) bleef het Duitse slachtcijfer vorige week steken op 922.875 slachtingen. De geluiden dat er geen varkens zijn, wordt hiermee bevestigd. In Nederland bleef het slachtcijfer boven de grens van 300.000; bovendien zijn de varkens zwaar, met een gemiddeld slachtgewicht van 98,60 kilo.

Verhogingen in Duitsland
Het is de vraag of de Nederlandse slachterijen de Duitse verhogingen kunnen blijven negeren. Ook deze week steeg de Duitse varkensprijs (de VEZG) met €0,04 tot €1,80 per kilo. De Internetbeurs onderstreepte het krappe aanbod vrijdag 17 mei door met €0,02 te plussen tot €1,86 per kilo.

Hoewel er in Nederland geen tekorten zijn, is de vraag vanuit slachterijen wel goed. Nu de Duitse noteringen afstand hebben genomen, wordt het bovendien interessant om levende varkens naar Duitsland te exporteren. Dit kan in Nederland druk geven op het aanbod, omdat het slachtcijfer richting de zomer doorgaans een seizoensmatige daling laat zien.

Tegelijkertijd kent de vleesmarkt 2 gezichten. De afzet richting China en Japan is onverminderd goed, al stijgen de prijzen niet verder. Op de afzet van vlees binnen Europa zit daarentegen wat prijsdruk; met name op het voorstuk en de hammen.

Verhogen of toch niet?
Al met al is op de varkensmarkt een cocktail aan factoren zichtbaar. Qua prijsopgaven van de Nederlandse handelaren bij DCA is dit daarom een interessante week. Er zijn 3 opties die allemaal in meer of mindere mate te onderbouwen zijn. Of de DCA Beursprijs 2.0 (Beursprijs) verhogen om zo in het spoor van Duitsland te blijven. Of de notering onveranderd laten en daarmee Nederlandse slachterijen de kans te geven om aan te sluiten.

Een andere optie zou kunnen zijn om de Beursprijs te verlagen, omdat de verhoging van vorige week niet is opgevolgd door de slachterijen. Hoewel de meningen in de markt behoorlijk uiteenlopen, gaat de Beursprijs op basis van de opgaven met €0,01 omhoog tot €1,68 per kilo. De prijs van levende varkens noteert eveneens een plus van €0,01 tot €1,36 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden