Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt wacht op BBQ-weer

24 Mei 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

Na Pasen hebben de varkensprijzen beduidend meer moeite om te stijgen dan in de weken daarvoor. Het is wachten op impulsen om door te stoten naar hogere prijsniveaus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland zijn richting volgende week meer dan voldoende varkens. De uitval van een slachtdag (vanwege Hemelvaart) draagt hier uiteraard aan bij. Diverse handelaren laten weten dat de slachterijen vol zitten.

Dalend slachtgewicht 
In Nederland weet het slachtcijfer boven de grens van 300.000 varkens te blijven, wat aangeeft dat de varkens hier niet schaars zijn. Wel laten de gewichten een dalende trend zien. Het gemiddelde slachtgewicht daalde met 70 gram tot 97,90 kilo. Dat is het laagste niveau van dit jaar. 

De uitval van 1 slachtdag camoufleert ook de krapte op de Duitse markt. Afgelopen week bleef het slachtcijfer (889.325 varkens) bijna 8% achter op vorig jaar. Toch bleef de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) staan op €1,80 per kilo.

Vleesmarkt wacht op impulsen
De matte vleesverkopen van luxere vleesonderdelen, die binnen Europa geconsumeerd worden, is de oorzaak dat de varkensprijzen niet verder stijgen. Een gebrek aan zomerweer maakt dat de consumptie achterblijft. Daardoor wachten ook de vlees-inkopende partijen af. Het is wachten op BBQ-weer om de varkensmarkt te voorzien van nieuwe impulsen. De afzet naar China en Japan is nog altijd op stoom, maar de exportprijzen blijven vooralsnog steken op gelijke niveaus.

Nu de varkensmarkt in balans is, pleiten verreweg de meeste handelaren voor een stabiele DCA Beursprijs 2.0. De prijs van geslachte varkens noteert zodoende €1,68 per kilo. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,36 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden