Vion Food Group

Inside Varkens

Vion verrast met hogere varkensprijs

11 Juni 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

Alhoewel Vion negatief is over de situatie op de vleesmarkt, gaat de varkensprijs voor de tweede week op rij omhoog. Op de biggenmarkt is weinig verandering ten opzichte van vorige weken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week pluste de varkensprijs van Vion al met €0,03 per kilo en deze week verhoogt de slachterij de notering met €0,01 tot €1,84 per kilo. Daarmee stijgt de varkensprijs harder dan de DCA Beursprijs 2.0, die in dezelfde periode met €0,02 per kilo pluste. 

Stroeve vleesmarkt
De hogere varkensprijs strookt bovendien niet met het beeld van de situatie op de vleesmarkt. Vion spreekt van een stroeve vleesmarkt door een tegenvallende vleesconsumptie. Daarbij staan de afzetprijzen naar China onder druk door concurrentie vanuit Amerikaanse vleesexporteurs. De Duitse slachterijen Tönnies en Vion Duitsland hanteren daarom een Hauspreise op €1,80 per kilo. 

De prijs van Vion is naar verwachting bedoeld om de export van levende vleesvarkens naar Duitsland te ontmoedigen. Na Pasen zijn de prijzen in Duitsland harder gestegen dan in Nederland, waarmee het leveren aan een Duitse slachterij werd gestimuleerd. Uit de markt wordt vernomen dat Nederlandse slachterijen de toeslagen (achteraf) hebben verhoogd om zich te verzekeren van voldoende aanbod. Dit plaatst de verhoging van de varkensprijs in perspectief.

Geen verandering op biggenmarkt
De situatie op de biggenmarkt is nagenoeg gelijk aan vorige week. Van aanbodsdruk is (nog) geen sprake, al is het vinden van plaatsingsruimte voor vrije biggen wel moeilijker. De Duitse biggenprijzen blijven gelijk op €64 per big. In Nederland is bijna elke handelaar akkoord met de hoogte van de DCA BestPigletPrice, waardoor de notering stabiel blijft op €57,50 per big.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden