Shutterstock

Inside Varkens

3 redenen waarom biggenprijs gaat dalen

17 Juni 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

De biggenmarkt staat op een keerpunt. De DCA BestPigletPrice blijft weliswaar deze week nog stabiel, maar het fundament onder de notering brokkelt af. Door welke 3 redenen komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA BestPigletPrice (BPP) noteert inmiddels al 5 weken op rij stabiel. Ogenschijnlijk houdt deze biggennotering gemakkelijk stand, maar onder het oppervlakte bouwt druk op de biggenprijs zich op. Hier zijn 3 redenen voor.

Spaanse biggenprijs omlaag
De Spaanse biggenprijs daalde afgelopen week met €1 tot €52 per big. De Spaanse prijs kan gezien worden als een trendzetter en een afspiegeling van de vrije markt. Vaak loopt de Spaanse biggenprijs 1 of 2 weken voor op de BPP, zowel in een stijgende als dalende markt. Handelaren zeggen dat de afzet naar Spanje onder druk staat en dat de Spaanse integraties terug bieden. Recent werd nog boven de €70 per big geboden, maar die bedragen zijn niet meer realiseerbaar.

Ook de export in dieraantallen loopt terug. In het eerste kwartaal werden nagenoeg alle weken meer dan 20.000 biggen naar Spanje geëxporteerd, maar sinds een aantal weken loopt dit aantal terug. Met name de laatste paar weken staan de cijfers onder druk. Dit past bij het seizoensmatige marktpatroon. Een aanknopingspunt is dat de export naar Duitsland vlot doorloopt. Wel is de krapte op de Duitse biggenmarkt inmiddels achter de rug.

Rek uit de varkensprijs
Een belangrijke drijfveer achter de biggenprijs zijn de varkensprijzen. Als de varkens duurder worden, dan neemt de vraag naar fr biggen toe. In de afgelopen weken stegen de varkensprijzen echter met moeite. Door de Hauspreise van Duitse slachterijen is de varkensmarkt uit het ritme geraakt.

Vion laat de varkensprijs deze week stabiel op €1,86 per kilo. De slachterij is daarbij negatief over de vleesmarkt en spreekt van prijsdruk in China. Juli en augustus zijn doorgaans zwakke maanden, waardoor er op papier weinig tijd is om stappen te maken. Dit maakt de vleesvarkenshouders terughoudender om op te leggen.

Seizoensmatig aanbod groeit
Hoewel nog niet sprake is van een overmatig biggenaanbod, neemt het seizoensmatige aanbod wel al geruime tijd toe. Volgens handelaren blijft de DCA BestPigletPrice deze week moeizaam overeind en staat de notering te hoog voor vrije markt koppels.

Uit de opgaven bij DCA-Markets blijkt dat handelaren opteren voor een verlaging. In historisch perspectief laten verlagingen niet meer lang op zich wachten. In de 2 voorgaande jaren kleurde de notering al rood in deze tijd van het jaar. Het lijkt een kwestie van enkele weken voordat de notering omlaag gaat. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden