Shutterstock

Inside Varkens

Nederlandse varkenssector moet uitstraling verbeteren

2 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De concurrentiepositie van de Nederlandse varkenshouderij moet verder worden verbeterd. Om dat te bereiken, schakelt Partnership Innovators Varkenshouderij en Varkensvleesketen (PIVV) een tandje bij door middel van een plan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De PIVV is begin mei officieel een stichting geworden. Het doel van deze stichting is het bevorderen van innovatie en werken aan de gezamenlijke uitstraling en promotie van diensten en producten die de toeleverende industrie levert aan de varkenshouderij. Dit moet uiteindelijk zorgen dat het imago van de Nederlandse varkenshouderij en varkensvleesketen leidend blijft in de wereld.

De totstandkoming van de PIVV heeft deels te maken met het verdwijnen van varkensproefbedrijf 'VIC Sterksel' (Noord-Brabant). Het gezamenlijke bedrijfsleven was onder de noemer 'Vrienden van Sterksel' al sinds 2012 betrokken bij dit proefbedrijf, waar jaarlijks vele duizenden nationale en internationale gasten uit de varkenshouderij werden ontvangen.

Contacten met WUR en POV
Nu VIC Sterksel verdwijnt, moet de samenwerking tussen het PIVV en de Wageningen Universiteit (WUR) weer invulling krijgen. "De samenwerking vindt PIVV belangrijk", zo meldt Dick Kroot. Hij is voorzitter van PIVV en in het dagelijks leven directeur van Bela Group: "We weten nog niet precies op welke manier de WUR vorm gaat geven aan het onderzoek, maar we denken graag mee."

De stichting heeft ook zitting in het overleg 'Innovatie Agenda' van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). De meeste energie stopt  het echter in eigen initiatieven om internationaal goed in beeld te blijven als toeleverende industrie in de Nederlandse varkenshouderij, zeker ook omdat het internationale platform dat Sterksel bood wegvalt. Daarbij zit de concurrentie uit Duitsland en Denemarken niet stil.

Eigen initiatieven
Voornamelijk de Deense varkensvleesketen heeft hun uitstraling op de internationale beuzen beter georganiseerd, meldt Kroot. "Op de een of andere manier hebben we er in Nederland meer moeite mee om als een eenheid naar buiten te treden. Individuele leden ondernemen hun eigen activiteiten, maar de stichting waarborgt onafhankelijke behartiging van de belangen. De PIVV draagt er aan bij dat er wel als eenheid wordt samengewerkt."

Kroot gaat ervan uit dat er op de korte termijn een 'roadshow' langs het bedrijfsleven wordt georganiseerd. "Misschien komt er dan ook wel een showroom, vergelijkbaar met Danish Pig Academy. Ik sluit ook niet uit dat we als PIVV gezamenlijk een demonstratiebedrijf starten, vergelijkbaar met het Feed Design Lab."

Kringloop centraal
Bij de promotie van de Nederlandse varkenssector en activiteiten van de toeleverende industrie, staat de totstandkoming van kringlooplandbouw en het specifiek het benutten van reststromen in de varkenshouderij de komende jaren centraal. Ook bigvitaliteit en dierenwelzijn staan hoog op de agenda. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden