Shutterstock

Nieuws Warme sanering

Streep door maximaal 10 procent varkensrechten

9 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Het kabinet verwacht dat met de Subidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) 7 tot 10% van het aantal varkensrechten komen te vervallen. Hierbij gaat het om 600.000 tot 860.000 varkenseenheden. Naar schatting 300 locaties waar bedrijven varkens houden, zullen daarbij sluiten.

Dit schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De sanering van de Nederlandse varkenshouderij gaat daarbij ingrijpender uitpakken dan verwacht. Dit heeft volgens de minister alles te maken met het verhogen van het subsidieplafond. Het kabinet heeft, gedreven door het klimaatakkoord, besloten het subsidieplafond voor de regeling te verhogen van €120 naar €180 miljoen. 

De €120 miljoen gaf ruimte aan 200 varkenshouders voor het beëindigen van hun bedrijf of het stoppen op een locatie. Met de €60 miljoen extra kan daar dus nog eens 100 locaties bij worden opgeteld. Volgens Schouten is het zeker dat de regeling wordt volgetekend. Zij verwacht dat het aantal aanmeldingen hoger komt te liggen dan de 300 bedrijven of locaties. Al blijft het lastig inschatten. ''Het gaat immers om een vrijwillige regeling waarbij iedere individuele varkenshouder een eigen afweging zal moeten maken'', schrijft Schouten. 

Ook het verwachte aantal varkensrechten die kan worden doorgehaald, is een raming zo benadrukt Schouten. ''Hoeveel varkensrechten er definitief doorgehaald worden is afhankelijk van verschillende factoren die op voorhand niet volledig zijn te voorzien, bijvoorbeeld de actuele marktprijs voor varkenseenheden op het moment van openstelling van de Srv en de leeftijd van de stallen op de varkenshouderijlocaties die in aanmerkingen komen voor een subsidie.''

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Gert 9 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883203/streep-door-maximaal-10-procent-varkensrechten]Streep door maximaal 10 procent varkensrechten[/url]
Het gemiddeld bedrag zal liggen op 250-300 euro per varken en 1250-1500 per zeug, respectievelijk Oost-Zuid. Voor dit bedrag kan meer dan 90% van de boeren zijn bankschuld afbetalen. Je moet dan nog slopen, maar je hebt nog de opbrengsten van de varkens en een buitenhuis met flinke lap grond erom toe. Jammer dat gebied Overig niet mee kan doen, ga ervan uit dat bij succes er verruiming in budget en gebied komt.
speklap 10 Juli 2019
Eigenlijk is het een krankzinnig idee. die die 120 miljoen om 10 procent krimpt te realiseren. Voor dat bedrag kun je ook iedere varkenshouder een mooie luchtwasser cadeau doen. en reduceer je 70 tot 95 % ammoniak en volgens mij ook nog eens minimaal de helft qua geur.
vanplateringen 10 Juli 2019
Speklap, ik zal jou even bijpraten. Boeren zijn veel te naïef zei onlangs nog eens een erfbetreder tegen mij. ( netjes gezegd trouwens). De roverheid wil heel duidelijk van ons, in dit geval varkensboeren af, en een groot deel van de maatschappij, maar dit terzijde. Prima, zover ben ikzelf al inmiddels, want er tegen vechten gaat je toch niet helpen, als er dan maar wel goed voor wordt betaald en dat het niet gaat zoals bij de nertsen bedrijven. Maar onthoud 1 ding, het wordt mooi gebracht door de roverheid maar welke regeling ook: het blijven fooien. En bij iedere boer die verdwijnt komt nooit meer een boer terug.
schoenmakers 1 11 Juli 2019
Nooit meer een boer terug, ik denk dat dat overdreven is, ze gaan gewoon weer subsidie geven als er iemand een boerenbedrijf op wil zetten, maar dat is voorlopig nog wel toekomst muziek, eerst moet werkelijk alles kapot
speklap 11 Juli 2019
schoenmakers, is snap dat er verschillende overheden op die manier in zitten, maar het niet zo durven zeggen. (anders zagen de regelingen er wel anders uit)

maar de burger gaat het betalen. ik ben benieuwd wat de uitslag van een referendum zou zijn als de vraag gesteld word 10 euro per nederlander voor het aanpassen van alle stallen d.m.v. luchtwasser,
10 euro per nederlander voor een krimp van 10 % of 100 euro per nederlander om heel de sector de nek om te draaien/uit te kopen?
Frans 11 Juli 2019
Juist de luchtwasser is de meest krankzinnige uitvinding aller tijden. De varkens en verzorgers worden er niks beter van plus gigantische stroomvreters. Beter een opkoopregeling speciaal voor luchtwassers.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden