Shutterstock

Nieuws Varkensstapel

Ruim duizend stoppers in Duitse varkenshouderij

15 Juli 2019 - Wouter Baan

Het aantal varkens in Duitsland laat al langere tijd een dalende tendens zien. In mei is opnieuw de balans opgemaakt en daaruit blijkt dat het aantal fokzeugen een krimp kent van bijna 3%. Het aantal vleesvarkens is zelfs nog harder gekrompen. De daling komt door stoppende ondernemers.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis blijkt dat het aantal fokzeugen in mei is geslonken tot 1,8 miljoen. Dit is een teruggang van krap 3% vergeleken met de telling een jaar eerder. Bovendien is sprake van een verdere afname sinds de voorlaatste telling in november toen de zeugenstapel een historisch laag niveau aantikte. 

Wat opvalt is de forse krimp in de deelstaat Noordrijn-Westfalen wat grenst aan Nederland. Daar slonk het aantal fokzeugen met 6,9% tot 395.000. In Nedersaksen, eveneens grenzend aan Nederland en qua fokzeugen de grootste deelstaat is, kromp het aantal moederdieren daarentegen 'slechtst' met een half procent tot 456.000. 

Bijna 5% minder vleesvarkens
De totale omvang van de Duitse varkensstapel kwam in mei uit op 25,9 miljoen. Dit komt neer op een krimp van 3,7%, oftewel 985.000 dieren. Het aantal vleesvarkens daalde met 4,7% tot 11,3 miljoen. De krimp is ook terug te zien in de lagere slachtaantallen. In de komende maanden zitten bovendien minder varkens in de pijplijn. In mei telde Duitsland 7,8 miljoen biggen, wat 2,1% minder is dan een jaar eerder.

De toenemende vergrijzing onder Duitse varkenshouders en aanscherpte wet- en regelgeving staan aan de basis van de afname. Tussen mei 2018 en mei 2019 gooiden daardoor maar liefst 1.300 varkenshouders de handdoek in de ring. Daarmee telt Duitsland nog 21.600 varkensbedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden