Shutterstock

Inside Varkens

Chinese varkensprijs loopt op tot 3 euro per kilo

5 Augustus 2019 - Wouter Baan

Rabobank voorspelde afgelopen week dat de varkensprijs in China dit jaar records gaat verbreken. Dit moment is niet ver weg meer. In sommige regio's wordt omgerekend al meer dan €3 per kilo levend gewicht betaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er moet worden vooropgesteld dat 'de Chinese varkensprijs' eigenlijk niet bestaat. De varkensprijzen komen per provincie tot stand en hierdoor zijn er behoorlijke verschillen zichtbaar. Alle prijzen bij elkaar resulteert vervolgens in een landelijk gemiddelde.

Record plaatselijk al overschreden
Het record van het landelijk gemiddelde dateert uit juni 2016, toen liepen de varkensprijzen op door de werking van de varkenscyclus. De Chinese varkensprijs piekte toen op 20,80 Chinese yuan per kilo (levend gewicht). Dit is omgerekend €2,65 per kilo. Dit niveau is begin augustus niet ver meer weg. De varkensprijzen in China hebben in juni en juli namelijk een flinke stijging laten zien, nadat in de maanden februari en maart al veel terrein was gewonnen. Tussendoor, in april en mei, bewogen de prijzen relatief vlak.

De landelijk varkensprijs in China was zaterdag 3 augustus 19,23 yuan per kilo (€2,45). In het zuiden van China zijn de prijzen echter vele malen hoger. In de autonome regio Guangxi, wat in het uiterste zuiden van het land ligt, is de varkensprijs inmiddels al opgelopen naar 23,86 yuan per kilo (€3,04). Ook in omliggende zuidelijke provincies is de prijs hoger dan het landelijk gemiddelde. Het zuiden van China is het 'epicentrum' van de varkenssector, zowel in productie als consumptie.

Verdere stijging in het verschiet
Op basis van het seizoenspatroon kan gesteld worden dat de prijzen tot medio september stijgen. De vraag is echter in hoeverre dit jaar van een seizoenspatroon sprake is, gezien China dit jaar volop wordt geteisterd door uitbraken van Afrikaanse varkenspest; ondertussen zijn ruim 140 uitbraken officieel door de autoriteiten gerapporteerd.

Uit de meest recente telling van de varkensstapel (juni) blijkt dat er 25,8% minder varkens zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. De slachtcijfers in China suggereren echter dat de 'echte krapte' nog moet komen. De cijfers daalden in dezelfde periode namelijk 'slechts' met 5%. De cijfers bleven waarschijnlijk redelijk op peil, omdat veel 'backyard farmers' de varkens in de achterliggende maanden preventief hebben geruimd om een uitbraak voor te zijn.

Duur varkensvlees
Chinese consumenten klagen momenteel steen en been dat varkensvlees te duur is geworden. Hoewel China massaal rund- en pluimveevlees (als alternatief voor varkensvlees) importeert, lost dit het tekort aan varkensvlees niet op. Zicht op aanwas van de varkensstapel is er niet en een eventueel herstel duurt bovendien lang.

Naar schatting van de wereldvoedselorganisatie FAO duurt het minimaal 5 jaar voordat de productie weer op het oude niveau is. Dit maakt een verdere stijging van de varkensprijzen zeer waarschijnlijk. Daarmee is het een kwestie van tijd voordat de landelijke varkensprijs het record uit 2016 gaat verbreken, zoals dat door Rabobank is voorspeld.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden