Shutterstock

Inside Varkens

USDA: 'China zal fors meer varkensvlees importeren'

13 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) denkt dat China in 2019 en 2020 fors meer varkensvlees zal importeren. Daarnaast concludeert de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouderij (VPOV) dat de impact van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest op de prijsvorming in Europa moeilijk overschat kan worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit een nieuw rapport van het USDA blijkt dat het Amerikaanse ministerie verwacht dat China in 2019 circa 60% meer varkensvlees gaat importeren (tot 2,5 miljoen ton). Voor 2020 verwacht het vervolgens dat het land nog eens 40% extra importeert (tot 3,5 miljoen ton). De stijgende importcijfers worden met name gebaseerd op het feit dat het land een groot deel van de varkensstapel zal verliezen, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Volgens het landbouwministerie zal het aantal slachtingen over 2019 met 13% dalen, al daalt de varkensvleesproductie ‘slechts’ met 11%. Dit is een resultaat van de hoge slachtgewichten in het land. Al met al betekent het dat de productie in 2019 met 6 miljoen ton daalt. Voor 2020 verwacht het ministerie dat het productie met 8% daalt (3,8 miljoen ton). Kortom: over 2 jaar is de Chinese productie met bijna 10 miljoen ton afgenomen. Dat is vergelijkbaar met de productie van Duitsland en Spanje samen.

Records verbroken
De voorraad van bevroren varkensvlees raamt het landbouwministerie in Amerika momenteel op 3 miljoen tot 5 miljoen ton, wat een recordniveau is. Dit heeft volgens de schrijvers 2 oorzaken. Allereerst is er goedkoper Amerikaans varkensvlees in de vrieshuizen geplaatst, in afwachting op de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en China. In de tweede plaats is de import van duurder varkensvlees (onder meer uit de Europese Unie) bewaard, in de hoop op aantrekkende prijzen.

Over de afgelopen weken is de stijging van de Chinese varkensprijs iets minder sterk geweest dan in de weken daarvoor, maar deze noteert nog altijd op een recordniveau: 21,55 yuan per kilo (€2,72 per kilo). De lichte stabilisering wordt veroorzaakt door de grote voorraad. Voor de komende maanden verwacht het landbouwministerie echter dat de prijs weer fors kan stijgen, als gevolg van de onzekerheid over de productiecijfers en een daling van de voorraden.

Kansen voor Europa
De VPOV zegt dat China zich vooral zal richten op Europa voor de import van varkensvlees. Dit omdat de Europese Unie de op 1 grootste producent is van varkensvlees en de grootste exporteur. Momenteel belevert Europa al ongeveer 50% van de totale importbehoefte vanuit China. In de eerste 4 maanden van 2019 steeg de varkensvleesexport richting China al met 37%. Van alle grote Europese exporteurs kwam de grootste procentuele winst zelfs op het conto van Nederland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden