Shutterstock

Inside Varkens

Slachtcijfer varkens tuimelt omlaag

16 Augustus 2019 - Wouter Baan

Er is geen woord aan gelogen dat het varkensaanbod krap is. In Nederland heeft het slachtcijfer nu zelfs een historisch dieptepunt bereikt. Wel is de varkensmarkt uit de goede flow geraakt. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland werden afgelopen week 262.000 varkens geslacht, met een gemiddeld gewicht van 95,80 kilo. Dit zijn 30.000 varkens minder dan de week daarvoor. Sinds 2015 werden in een volle slachtweek niet meer zo weinig varkens geslacht. Het slachtcijfer noteert bijna 5% onder het niveau van 2018 en het 5-jarig gemiddelde.

In Duitsland werden 854.578 varkens geslacht. Dit is extreem weinig voor een volle week, want de slachtcapaciteit reikt doorgaans in zo'n week ver over de 1 miljoen. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is sprake van een daling van ongeveer 6%.

Hauspreise bij Tönnies
Het krappe aanbod zwengelt hogere varkensprijzen aan. Zo is de Duitse VEZG-notering met €0,03 gestegen tot €1,88 per kilo. Deze beweging werd echter niet gevolgd door Tönnies en Vion Duitsland, want de slachterijen hanteren deze week een Hauspreise op €1,85 per kilo. Het argument van Tönnies is dat de vleesprijzen de varkensprijzen niet kunnen volgen. Zij zeggen dat de euforie over de goede afzetmogelijkheden in China zijn overdreven.

Bovendien ziet Tönnies een groeiend varkensaanbod door de mildere temperaturen in Noordwest-Europa. De Hauspreise in Duitsland haalt de varkensmarkt uit de goede flow. De Internetbeurs corrigeerde vrijdag 16 augustus met €0,02 tot €1,91 per kilo. Hierbij werden 14 van de 18 aangeboden partijen verhandeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden