Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenpest

Rusland merkt weinig van hoge varkensvleesprijs

21 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Rusland merkt maar weinig van de mondiaal gestegen prijzen voor varkensvlees, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Bulgarije begint met de slacht van 4.000 varkens en België weet de dierziekte goed buiten de deur te houden. Een update van situatie in Europa.

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest zorgen ervoor dat de prijzen van varkensvlees naar recordhoogtes stijgen, al is de impact op de Russische markt gering. "We verwachten zelfs dat Rusland hier in de toekomst ook niet door beïnvloed wordt", meldt Yuri Kovalev, voorzitter van de National Union of Swine Breeders (NSS). "Azië is verantwoordelijk voor 60% van de wereldwijde varkensvleesproductie en –consumptie en daarom heeft de dierziekte een forse impact op de markt. Dit geldt niet voor Rusland. Wij importeren en exporteren weinig, maar zijn grotendeels zelfvoorzienend", verklaart Kovalev.

Volgens cijfers van de NSS was de uitvoer van varkensvlees uit Rusland in de eerste maanden van het jaar 84.000 ton, wat vergelijkbaar is met vorig jaar (86.000 ton). Daarnaast verwacht NSS dat de varkensvleesproductie in China in 2019 met 25% tot 35% zal dalen en dat het aantal varkens met zo'n 40% afneemt. "China zal dus een fors volume moeten importeren. Nu is dit circa 2 miljoen ton, maar de komende jaren zal dat waarschijnlijk oplopen naar 3,5 tot 4 miljoen ton."

Dat het land niet beïnvloed wordt door de hoge prijzen, betekent niet dat het vrij is van het virus. Rusland meldde afgelopen week namelijk nog 5 uitbraken van Afrikaanse varkenspest: 2 in het westen en 3 in het oosten van het land (nabij de grens met China). Het gaat wel om uitbraken bij wilde zwijnen en niet op varkensbedrijven.

Bulgarije start met slacht
In Bulgarije zijn de autoriteiten ondertussen gestart met het ruimen van 4.000 varkens op een van de getroffen boerderijen. Het proces was ietwat vertraagd, omdat er discussie was ontstaan in het dorp Karamanovo over de locatie om de dieren te begraven, zo melden Bulgaarse media. Volgens de inwoners van het dorp worden de dieren te dicht bij een waterbron begraven, wat verdere verspreiding in de hand kan werken.

Daarnaast is de termijn voor vrijwillige slacht in Pleven, waar de andere getroffen bedrijven zich bevinden, verstreken. Instanties zullen nu starten met een controle om te bekijken of alle gedomesticeerde varkens binnen een straal van 20 kilometer van de getroffen bedrijven gedood zijn. Is dat niet het geval, dan zullen ze alsnog geslacht worden.

België houdt virus buiten de deur
België lijkt wel succesvol te zijn met het uitbannen van de dierziekte. In de afgelopen weken is 'slechts' 1 wild zwijn met Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Dit maakt dat het rapportagepercentage verder daalt. Het virus is in België overigens nooit vastgesteld op een bedrijf, maar is alleen bij wilde zwijnen aangetroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden