Shutterstock

Inside Varkens

'Varkensvleesproductie VS zal sterk stijgen'

22 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

In de Verenigde Staten is de verwachting dat de productie van varkensvlees in het derde kwartaal uitkomt op omgerekend 3 miljard kilo, wat 7% meer is dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat meldt de Outlook Livestock, Dairy en Poultry in een nieuw rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het rapport wordt de stijging van 7% veroorzaakt door uitbreiding in de varkenssector en een extra slachtdag. Door de laatstgenoemde ligt het aantal varkensslachtingen en de productie van varkensvlees hoger dan vorig jaar in dezelfde periode, zo schrijft Mildred Haley, een van de onderzoekers van het rapport.

Het aantal geslachte varkens komt voor juli naar verwachting uit op 10,5 miljoen dieren. Als er rekening wordt gehouden met die extra slachtdag, dan is er dit jaar 5,4% meer geslacht dan in juli 2018. Daarnaast lag het geslachte gewicht omgerekend op circa 1,08 miljard kilo, wat minstens 6% meer is dan vorig jaar in dezelfde maand.

Meer vraag naar ham
In de afgelopen maand zijn vooral de prijzen van ham sterk gestegen, wat volgens Haley komt door een sterke vraag uit het buitenland. De prijs van product in de categorie 23 tot 27 pounds steeg over juli bijvoorbeeld met 48% tot gemiddeld $89,93 per cwt (50,8 kilo). Door de enorme vraag naar ham, en dus toegenomen vraag naar varkens, stegen de varkensprijzen in sommige delen van het land ook (+19%). Opvallend is dat de gemiddelde prijs in juli ($21,60 per varken) nog steeds lager is dan vorig jaar in deze maand.

Daarbij schrijft de Outlook Livestock, Dairy en Poultry dat de export van varkensvlees zich in het derde kwartaal zal herpakken. "In de eerste helft van 2019 lag het exportcijfer 2% lager dan vorig jaar, maar we verwachten dat dit cijfer in het derde kwartaal 19% hoger zal liggen dan vorig jaar in die periode", zo meldt Haley. Daarbij is de verwachting dat vooral de export naar Canada en Australië sterk zal blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden