Shutterstock

Inside Varkens

Afrikaanse varkenspest uit zich in slachtcijfers China

3 September 2019 - Kimberly Bakker

Dat de varkensstapel in China enorm is gekrompen als gevolg van Afrikaanse varkenspest is ondertussen duidelijk, maar nu tonen nieuwe cijfers aan dat het aantal slachtingen ook flink gedaald is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste 6 maanden van 2019 is de vleesproductie in China met 2,1% gedaald tot 39,1 miljoen ton, ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. Dat laten nieuwe cijfers van het Duitse 'Trade & Invest', die gebaseerd zijn op cijfers van het officiële Chinese statistiekbureau, zien. Tussen 2017 en 2018 daalde de vleesproductie al met 0,3% tot 85,2 miljoen ton. Wel moet worden opgemerkt dat alleen bedrijven met een jaaromzet van minimaal €2,5 miljoen worden meegenomen in de cijfers.

Fors minder slachtingen
Als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is ook het aantal slachtingen in het land enorm afgenomen. In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal slachtingen met 6,2% tot 313,5 miljoen ton. Volgens de Chinese cijfers kwam de productie van varkensvlees 5,5% lager uit: 24,7 miljoen ton. Aangezien de varkensstapel met minimaal 30% gedaald is, verwachten analisten dat de totale varkensvleesproductie dit jaar 10% tot 25% lager uit gaat komen; dit zou 5,4 miljoen tot 13,5 miljoen ton minder varkensvlees betekenen.

Om dit aanstaande varkensvleestekort te vermijden, importeert het land fors meer. In een eerder bericht schreven we al dat de vleesimport in de eerste 6 maanden van het jaar met 67% is toegenomen. In totaal werd er bijna 3,3 miljoen ton vlees (inclusief slachtafval) geïmporteerd. De import van varkensvlees verdubbelde in die periode tot iets meer dan 1 miljoen ton. Het tekort aan varkensvlees zorgt er ook voor dat de varkensprijs in China ver boven het 5-jarig gemiddelde noteert.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden