Shutterstock

Inside Varkens

Chinese overheid gaat varkensprijs reguleren

6 September 2019 - Kimberly Bakker

De autoriteiten in China zijn afgelopen week begonnen met het reguleren van de prijs van varkensvlees. Als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is de prijs ondertussen naar een recordhoogte gestegen. Dat meldt het ministerie van Landbouw in het land vrijdag 6 september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit nieuwe cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw blijkt dat de groothandelsprijzen voor varkensvlees in 1 week tijd met 8,9% gestegen naar 34,59 yuan per kilo (omgerekend €4,38 per kilo). In een reactie op de fors gestegen prijzen hebben 10 provincies nu besloten de prijs te gaan reguleren en om regels in te stellen met betrekking tot de verkoop van varkensvlees.

Maximum aan aantal kilo’s
In Nanning, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Guangxi, heeft de regering besloten dat consumenten nog maar 1 kilo varkensvlees per dag mogen kopen. Dit varkensvlees wordt vervolgens verkocht tegen een prijs die circa 10% lager ligt dan de gemiddelde marktprijs in de afgelopen 10 dagen. Om ervoor te zorgen dat dit beleid nageleefd wordt, heeft het een ticketsysteem uitgerold.

De provincie Youxi pakt het anders aan. In dat gebied worden de prijzen voor varkensvlees ieder weekend circa 15% onder het marktgemiddelde vastgesteld. Daarnaast mogen de consumenten niet meer dan 2 soorten varkensvlees kopen per aankoop (met een maximum van 2,65 pond). Het Chinese ministerie van Handel meldde afgelopen week al dat het ook staatsreserves vrijgeeft om de levering van varkensvlees en ander vlees te verzekeren.

Kleine impact
De Chinese boeren verwachten echter dat de plannen slechts een kleine impact gaan hebben. Xiao, een boer in de provincie Anhui, vertelde aan The Epoch Times dat dit plan nauwelijks gaat helpen met het tekort aan varkensvlees. "Mensen aanmoedigen om meer varkens te fokken terwijl het probleem rond Afrikaanse varkenspest nog niet is opgelost, schaadt de sector alleen maar meer", zei hij.

Een voorbeeld daarvan is het feit dat varkenshouders het bedrijf moeten slopen als er Afrikaanse varkenspest wordt aangetroffen. "Dit kost al snel 700.000 tot 800.000 yuan (omgerekend €88.826 tot €101.515). Daarbij is er nauwelijks een compensatie."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden